U trendu

Iskusni frizeri objasnili zašto NIJE DOBRO da čupate sede dlake sa glave

Mnoge žene slave ponosno nose svoju sedu kosu, smatrajući je simbolom lepote, iskustva i snage. S druge strane, nekim ženama je farbanje i prekrivanje sedih ritual zbog kojih se osećaju lepše, zadovoljnije i imaju više samopouzdanja. Ali, postoje i oni koji iste sede čupaju.

Iskusni frizeri otkrivaju zašto to nije dobro.

– Većina ljudi to radi jer veruje u mit da će ako se ta dlaka ne iščupa, kosa oko nje postati bela, ali to se ne dešava sve dok pigmentne čelije u njihovim folikulama ne umru – objašnjavaju.

Čupanje sedih dlaka nije dobro za kosu: naime, u jednom folikulu može da izraste samo jedna dlaka, kada ona pobeli pigment nestaje, tako da čupanje sedih može samo da podstakne rast novih sedih dlaka na tom mestu.

– Osim toga, čupanjem može da se traumatizuje folikul dlake i da se ošteti tako da u njoj više ništa neće rasti – ističu frizeri i napominju da ta štetna navika može čak da izazove i infekciju, ožiljke na temenu i ćelavost na nekim mestima.

Seda kosa, osim što u svom folikulu proizvodi manje melanina, često proizvodi i manje sebuma, zbog čega ima drugačiju teksturu od ostalih dlaka.

– Seda kosa je skoro uvek grublja i gušća od kose koju ste imali pre nego što ste posedeli – kažu frizeri i savetuju da povremene sede u kosi jednostavno – ignorišu.

(Espreso/Informer)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar