U trendu

Ispijanje ovog čaja poboljšava rad jetre i ubrzava mršavljenje, a uz to je i diuretik

Ako ove godine za ciljeve imate gubitak kilograma i optimalno zdravlje, čaj od korena maslačka savršen je saveznik, piše Aktivnasi.

Mnoga istraživanja pokazuju da potopljeno bilje može ublažiti stres i poboljšati san. Ali, neki čajevi imaju dodatnu moć. Među njima je i čaj od maslačka koji je pun fitonutrijenata, za jak imunološki sustav.

Dok ovo cveće može biti najgora noćna mora vrtlara, najnoviji wellness trend otkriva da maslačak donosi zdravstvene blagodeti. Možda nije najlepše cveće, ali može učiniti čuda za vaše telo. Čaj od maslačka novi je lekoviti čaj na tržištu. Izrađuje se od infuzije lišća biljke ili pečenog korena maslačka. Obe opcije su sigurne za konzumaciju i imaju različite zdravstvene prednosti.

Ova travka već neko vreme koristi se u narodnoj medicini, na primer za borbu protiv upala i nadutosti, kao pomoć pri radu jetre i mršavljenju. Zbog svog gorkog ukusa, čaj od maslačka često se koristi kao zamena za kafu bez kofeina – i jasno nam je zašto. Koren maslačka sadrži svojstva koja vam pomažu da izgubite višak vode kako biste izgledali i osećali se najbolje. Čaj od korena maslačka može pomoći u izbacivanju viška vode i već prvi dan ćete primetiti razliku.

Šta je čaj od maslačka?

Prema rečima stručnjaka, čaj od maslačka tradicionalno se koristi u alternativnoj medicini. Čaj od maslačka priprema se od korena i/ili lišća. Obično se koren koristi za lečenje problema s jetrom i žuči, a lišće se koristi kao diuretik. Lišće maslačka takođe se često jede kao zelena salata i kuvano povrće. Kafa od maslačka napravljena od prženog korena maslačka je “superhrana” za koju se kaže da ima ukus poput kafe, ali ima slične zdravstvene prednosti kao čaj od maslačka.

Prednosti čaja od maslačka: mršavljenje, nadutost i kontrola apetita

Korejska studija pokazala je da maslačak može imati sličan efekat na telo kao pomoć pri mršavljenju, jer inhibira enzim koji se oslobađa tokom varenja hrane i koji razgrađuje masnoću. Otapajući masnoću, koren biljke maslačka takođe može pomoći u uklanjanju viška kilograma, čak pomaže kod nadutosti i ima detoksikacijska svojstva.

Dodatne prednosti korena maslačka za mršavljenje mogu vam pomoći na vašem putu mršavljenja. Takođe, poznato je da maslačak deluje kao diuretik, što može pomoći u smanjenju vode i nadutosti. Jedna studija je pokazala povećano izlučivanje mokraće nakon samo dve šoljice čaja od maslačka. U prošlosti se koristio i za poboljšanje apetita, ublažavanje manjih probavnih tegoba i zatvor.

Optimizuje rad jetre

Flavonoidi u čaju od korena maslačka (zemljani, gorko-slatki biljni napitak) razgrađuju masne naslage i leče oštećene ćelije u jetri. To poboljšava sposobnost tela da prerađuje toksine i sagoreva masnoće kao gorivo. Svi ti efekti pospešuju rezultate osoba na dijeti, do 30 posto brže od onih koji ga ne piju.

Polifenoli u čaju deluju protiv taloženja masti

Ispijanje čaja od maslačka može sprečiti prekomerno uživanje u hrani poput leka za mršavljenje, zaključuju korejski istraživači. Za to su zaslužni polifenoli koje sadrži maslačak. Ova biljna jedinjenja blokiraju delovanje enzima potrebnog za razgradnju masti tokom varenja sprečavajući apsorpciju do 25 posto unesene masti.

Olakšana probava

Iako za to nema konkretnih dokaza, veruje se da maslačak neretko olakšava probavu. Maslačak se koristi za poboljšanje apetita, ublažavanje manjih probavnih tegoba i zatvor.

Prirodni diuretik za uklanjanje vode

Koren maslačka ima prirodna diuretička svojstva koja mogu pomoći u izbacivanju viška vode povećanjem proizvodnje urina. Maslačak je diuretik i može da podstakne vašu bešiku da poveća izlučivanje mokraće kako bi lakše izbacili višak vode. Povećano izlučivanje urina znači trenutno oslobađanje od viška vode i nadutosti.

Biljka maslačak sadrži fitonutrijente koji stimulišu vašu bešiku. Istraživanje delotvornosti čaja od maslačka pokazalo je da su čak dve šoljice dovoljne da povećaju lučenje mokraće, a da pritom ne povećaju njenu učestalost.

Podstičući bešiku da otpušta više urina, moći ćete izbaciti višak vode. Za razliku od diuretika koji se izdaju na recept, kada pijete čaj od maslačka, nećete morati da koristite nikakve dodatke ishrani.

Pre nego što počnete da pijete čaj od maslačka u medicinske svrhe, posavetujte se sa svojim lekarom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar