U trendu

Ispiranje nosnih puteva

Ukoliko vam se, usled izvesne alergije ili prehlade, zapušio nos, ispiranje nosnih puteva (nazalna irigacija) može vam pomoći da se rešite ovog zdravstvenog problema. Ona funkcioniše na sledeći način: najpre sipate slani rastvor u jednu nozdrvu, nakon čega taj rastvor nastavlja da se kreće i dospeva, preko nosnog kanala, u drugu nozdrvu, spirajući i uništavajući sluz i alergene (čestice koje izazivaju alergije). Kako biste ceo ovaj poduhvat efikasno izveli, treba da se pridržavate sledećih koraka.

Utvrdite najpre način i pomagala koja ćete koristiti
Kako biste uspešno sproveli nazalnu irigaciju, neophodni su vam najpre odgovarajuća posuda i slani rastvor. Posude sa slanim rastvorom, kao i pumpice za irigaciju, možete kupiti u svakoj apoteci, i to po pristupačnoj ceni. Neki ljudi se i pored ovih pomoćnih sredstava odlučuju za malo alternativniji metod: direktno iz svojih ruku ušmrknu slani rastvor u jednu od svojih nozdrva. Ovo se ipak ne preporučuje početnicima.

Pomešajte rastvor
Ukoliko ste se odlučili za slanim rastvorom već napunjenu posudu, možete slobodno preskočiti ovaj korak. U suprotnom, možete kupiti slani rastvor u obliku praška i, prateći uputstva na poleđini, napraviti sopstveni slani rastvor. Najpre počnite sa dve šoljice tople (nikako vrele) vode. Zatim dodajte oko pola kašičice nejonizovane soli i prstohvat sode bikarbone, kako biste ublažili jačinu soli.

Zauzmite odgovarajuci položaj
Ako koristite plastičnu bočicu ili pumpicu, nagnite se iznad lavaboa, pod uglom od 45% i zabacite glavu tako da jedna nozdrva bude usmerena nadole, u pravcu lavaboa. Nikako nemojte zabacivati glavu unazad.

Vreme je da u nos sipate slani rastvor
Postavite vrh pumpice ili postavite vrh bočice unutar nosa i istisnite tečnost u unutrašnjost nosnog kanala. Vrh posude ne treba da uđe u nos delom većim od širine vašeg prsta. Držite usta otvorena i polako istisnite slani rastvor iz posude u nozdrvu.

Pustite rastvor da sam isteče
Slani rastvor će proći kroz vaše nosne kanale i isteći kroz vašu drugu nozdrvu ili eventualno usta. Ukoliko to bude tako, potrebno je da tečnost ispljunete i nikako je ne progutate, a ako izvesna količina i dospe u vaše grlo, nije strašno.

Izduvajte nos i sve ponovite
Nežno izduvajte nos, kako biste izbacili sav preostali slani rastvor. Zatim ponovite čitav postupak sa drugom nozdrvom. Nakon što ste završili, obavezno prospite preostali rastvor i pažljivo očistite posudu koju ste koristili.

Koliko brzo nazalna irigacija deluje?
Odgovor na ovo pitanje je – jako brzo. Već nakon dva ili tri ispiranja mogu se primetiti rezultati i značajno poboljšanje. A više poboljšanja dolazi i sa češćom upotrebom – jednom dnevno u redovnim intervalima. Jedno od istraživanja je pokazalo da nazalna irigacija na duže staze pomaže ljudima da steknu kontrolu nad svojim sinusima i tako značajno poprave svoje zdravstveno stanje, kao i život uopšte.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.