U trendu

Istraživanje otkrilo zašto ljudi umiru tokom, ili neposredno nakon seksa

Polni odnos je koristan ne samo za reprodukciju već i za zdravlje i emocionalno povezivanje jer podiže nivoe hormona ljubavi, oksitocina u mozgu. Ali obdukcijska istraživanja pokazuju da nije potpuno bez rizika, odnosno da može biti uzrok iznenadne smrti i to ne samo kod starijih muškaraca, već i kod mlađih, ali i kod žena.

U novoj studiji, objavljenoj u časopisu JAMA, naučnici su istražili 6.847 slučajeva iznenadne srčane smrti koje su prijavljene centru za patologiju srca u St George’s University of London od januaru 1994. do avgusta 2020. godine.

Od prijavljenih iznenadnih smrti  17, odnosno 0,2 odsto, dogodilo se tokom polnog odnosa ili sat vremena nakon njega. Prosečna starost umrlih od polnog odnosa bila je 38 godina, a udeo žena bio je 35 posto, što je nešto viši procenat nego što se beležilo u ranijim studijama.

Zanimljivo je to što je studija pokazala da zabeležene smrti uglavnom nisu bile prouzrokovane srčanim udarima, kao što je to često slučaj kod starijih muškaraca. U 53 posto slučajeva obdukcije su pokazale da je srce preminulih bilo strukturno normalno i da je uzrok smrti bio iznenadni abnormalni srčani ritam poznat kao sindrom iznenadne aritmijske smrti (SADS).

Drugi najveći uzrok iznenadne srčane smrti povezane sa polnim odnosom s udelom od oko 12 posto bila je disekcija aorte. To je vrlo ozbiljno stanje u kojem dolazi do razdiranja slojeva stenki velike arterije koja opskrbljuje celo telo krvlju.

Preostali slučajevi u studiji nastali su zbog strukturnih anomalija kao što je kardiomiopatija (bolest srčanog mišića koja otežava srcu da pumpa krv) ili zbog retke grupe genetskih stanja poznatih kao kanalopatije, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar