U trendu

Izgled jezika otkriva kakvog ste zdravlja: Ova boja ukazuje na opasan problem sa jetrom i pankreasom

Svako od nas s vremena na vreme dobije obojeni premaz na jeziku. Najčešće je bele ili žute boje. Obično ne znači ništa ozbiljno i promena boje povezana je samo s nakupljanjem mrtvih ćelija. Ali u nekim slučajevima bolje je biti oprezan.

Površina ima brazde na kojima se množe i rastu bakterije koje se hrane mrtvim ćelijama. Naročito u vreme kada se  brazde upale ili povećaju kao posledica disanja na usta, dehidracije, prehlade, droga, pušenja ili začinjene hrane, boja jezika je izraženija, ponekad čak smeđa ili crna. Jezik treba da bude ružičast, vlažan, bez obloga, brazda, bolnih mesta i upala.

Kako se to radi

Dodajte više vlakana svojoj ishrani kako biste ojačali dobre bakterije u ustima. Rezultati će se videti i pri korištenju vodice za ispiranje usta s vodonik peroksidom, koja je namenjena gingivitisu i ima vrlo dobar antibakterijski učinak. Žuta prevlaka često je uzrokovana ishranom, posebno šećerom, alkoholom i cigaretama, koje treba barem na neko vreme izbaciti iz upotrebe, a ako je boja iz izraženija, prestanite pušiti.

Kladite se na bilje

Ako se želite rešiti žutih naslaga na jeziku, upotrebite čaj od lekovitog bilja i njime ispirajte usta nekoliko puta dnevno. Potrebna je mešavina paprene metvice, kamilice, kadulje, lanenog sjemena i hrastove kore.

Uzmite 2 kašičice mešavine, stavite u 200 ml kipuće vode i kuvajte 15 minuta. Procedite i ostavite da se malo ohladi. Takođe možete pomešati 2 kašičice sode bikarbone s toplom vodom. Očistite jezik i rešite se klica.

Čuvajte se ozbiljnijih bolesti

Žuti jezik može upozoravati i na žuticu, probleme s jetrom, gušteračom i žučnim kamencima. Žućkasta prevlaka nastaje i kod dugotrajnih želudačnih problema. Ako jezik počne postajati smeđ, posetite lekara. Žuti jezik kod deteta može upozoravati na ozbiljan zdravstveni problem, od dehidracije do žučne diskinezije, odnosno poremećaja motoričke aktivnosti i kontrakcije žučnog mehura i žučnih kanala kao odgovor na hranu. Kod novorođenčadi može biti signal hemolitičke bolesti u prisutnosti antitela.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.