U trendu

Iznenađujući razlog zbog kojeg možda imate višak kilograma

Ne možete da skinete višak kilograma? Krivac bi se mogao da se krije na neobičnom mjestu – ne provodite dovoljno vremena u krevetu. Naravno, razloga za gojenje pa potom i nemogućnost skidanja kilograma može biti mnogo, i često su u pitanju kombinacije faktora, ali malo ko će pomisliti da se goji ili da ne može da smrša zato što premalo spava.

Ipak, naučnici su dokazali da zbog premalo sna naša tela proizvode manje hormona leptina, koji je odgovoran za osećaj sitosti i koji nam signalizira da prestanemo da jedemo. Umesto toga, prevladava hormon grelin koji podstiče glad pa, umorni i neispavani, začas unesemo previše kalorija. Ne pomaže ni to što nam umor smanjuje sposobnost samokontrole pa pospani grickamo kako bismo sebe utešili, a da toga ponekad nismo ni svesni.

Osim toga, umor izazvan nespavanjem nateraće nas da tokom dana posežemo za slatkom hranom i napicima koja će nam brzo dati energiju i pomoći da preživimo radno vreme i svakodnevne obaveze, ali će dugoročno doneti masne naslage i zdravstvene rizike koji su s njima povezani poput oscilacije šećera u krvi koja će za rezultat imati samo još veću čežnju za nezdravom hranom.

Manjak sna ujedno usporava metabolizam pa sve ono što pojedemo sporije ćemo trošiti i tako se naći u začaranom krugu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar