U trendu

Iznenađujući simptom opake bolesti mnogi ignorišu, najizraženiji je noću i ukazuje na progresiju

Rak debelog creva, takođe poznat kao kolorektalni karcinom, može da se otkrije zahvaljujući jednom iznenađujućem simptomu koji se pogoršava noću.

Reč je o upornom kašlju, a koji je najizraženiji u kasnim večernjim satima.

Prema stručnjacima iz „Cancer Research UK“, kašalj može da ukaže na to da se rak proširio na pluća. Kada je u poodmakloj fazi, kolorektalni rak se širi na ovaj organ, ali i jetru.

Lekari najčešće dijagnostikuju rak debelog creva tek kada dođe u ovu fazu. Pored kašlja, simptomi ove opake bolesti mogu biti i:

  1. kratak dah,
  2. infekcije donjih disajnih puteva,
  3. iskašljavanje krvi,
  4. nakupljanje tečnosti u grudima i plućima.

Uobičajeni simptomi kolorektalnog karcinoma su umor, slabost i gubitak apetita, a u progresivnom stadijumu, mogu da budu praćeni nelagodom ili bolom u desnoj strani trbušne duplje, mučninom, gubitkom težine, nadimanjem stomaka (ascites), žuticom i svrabom.

Prema stručnjacima iz „Cancer Research UK“, rizik od razvoja kolorektalnog raka zavisi od faktora kao što su starost, genetska predispozicija i način života.

Ishrana takođe može da utiče na rizik od razvoja raka. U najčešće faktore rizika se ubrajaju preterivanje u konzumaciji crvenog i prerađenog mesa, gojaznost, kao i nedovoljna količina vlakana u organizmu, prenosi Mondo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar