U trendu

Jaja i piletina s kožom ubrzavaju razvoj ove opake bolesti

Istraživači su postavili hipotezu da crveno meso koje je bogato zasićnim mastima povećava rizik od razvoja raka prostate, dok konsumacija pilećeg mesa i jaja nema takav efekat. Bili su, međutim, veoma iznenađeni kada su otkrili da i jaja i pileće meso sa kožom takođe utiču na ubrzani razvoj raka prostate.

Ispitivano je 1294 pacijenata obolelih od raka prostate koji nisu pokazivali progresiju bolesti na početku istraživanja i koji su koristili jaja i piletinu sa kožom u svojoj ishrani pet puta nedeljno. Nađeno je da su dva puta više pokazivali ubrzan razvoj raka prostate nego pacijenti koji nisu koristili ovu vrstu hrane.

Postoji verodostojno naučno objašnjenje ovog fenomena. Naime, heterociklični amini koji utiču na promene u ćelijama (mutagene promene) nalaze se u mnogo višoj koncentraciji u dobro pečenom pilećem mesu nego u drugim vrstama mesa, i oni oštećuju DNA (DNK) u ćelijama prostate. Jaja povećavaju nivo holina u plazmi koji je povezan sa povećanim rizikom od razvoja raka prostate.

Pacijenti su praćeni 2 godine i kod 127 bolesnika je primećen ubrzani razvoj bolesti koji se kod nekih završio smrtnim ishodom.

U SAD oko 2,1 milion ljudi živi sa rakom prostate i petogodišnje preživljavanje iznosi 100%, dok kod bolesnika koji imaju udaljene metastaze iznosi 32%. Način ishrane može da utiče na razvoj raka prostate. Hrana bogata ribom smanjuje brzinu razvoja bolesti i smrtnost.

Erin Rihman (Erin Richman), koja radi na univerzitetu Harvard u Bostonu i koja je vodeći istraživač u ovoj studiji, kazala je da su ih ovi rezultati potpuno iznenadili. Ona smatra da je potrebno izvršiti još istraživanja da bi se ovi rezultati mogli primeniti i u praksi.

Još članaka o prostati…

Uključite se u diskusiju o problemima s prostatom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.