U trendu

Jedan deo tela SVI zaboravljaju da namažu kremom za sunčanje, a to može da bude OPASNO po zdravlje

Dermatolozi naglašavaju koliko je važno da kremu za sunčanje nanosite svaki dan, ne samo tokom letovanja

Sezona kupanja je faktički već počela, i važno je ponovo podsetiti koliko je bitno da kožu zaštitite od sunca.

Dermatolozi neumorno upozoravaju da je potrebno kremu za sunčanje stavljati svaki dan, a ne samo kada ste na letovanju.

Međutim, čak i oni koji odluče da poslušaju savet i svakodnevno se mackaju kremom, zaboravljaju da namažu jedan deo tela – očne kapke.

– Neki od najgorih kancera kože koje sam video bili su na očnim kapcima – kaže dermatolog iz Nju Džerzija doktor Karan Lal.

– Operacije raka na ovom delu tela su veoma komplikovane jer mogu da ostanu veliki ožiljci, koji dovode i do hronično suvog oka. Viđao sam ljude koji nemaju kožu na očnom kapku zbog raka – naglašava on.

Dermatolog Hedli King kaže da mnogi ljudi izbegavaju da mažu zaštitne kreme oko očiju jer je koža tu veoma osetljiva ili možda misle da će im krema ući u oči. Ali, definitivno želite da zaštitite kožu očnih kapaka.

– Važno je da nanesete kremu za sunčanje na sve delove kože koji su izloženi UV zračenju, a to uključuje i očne kapke. Često viđamo kancere kože baš u području očiju, a u nekim slučajevima je njih teže lečiti i agresivniji su – upozorava King.

Karan Lal ističe da je koža očnih kapaka veoma tanka, pa samim tim i osetljivija na oštećenja od sunca, zbog čega je još važnije da ne preskačete ovaj deo tela kada nanosite kremu. Bonus je, dodaje on, što redovno nanošenje zaštitnih krema može da ublaži opuštanje kapaka koje se najčešće javlja zbog starenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)