Jedan neobičan simptom može biti najraniji znak srčanog udara, kažu doktori

Srčani udar ili infarkt miokarda nastaje kada se, obično usled nastanka krvnog ugruška, prekine dotok krvi u srce. Bez kiseonika i hranjivih materija srčani mišić počinje da odumire. Srčani udar može uzrokovati trajno oštećenje srca, a može biti smrtonosan, naročito ako se ne pruži hitna medicinska pomoć i lečenje.

Iako su svima poznati klasični simptomi srčanog udara, poput jakog pritiska u grudima i bolova u rukama, najčešće levoj, postoje i suptilniji pokazatelji na ovo, po život opasno, stanje. Kako objašnjavaju lekari, jedan simptom može biti među najranijim znakovima srčanog udara, a mnogi ljudi nikada ga ne bi povezali s ovim stanjem. To je podrigivanje.

Naime, pojačana potreba za podrigivanjem smatra se jednim od ranih znakova srčanog udara iako se ne javlja svaki put. Kada je povezano sa srčanim udarom, podrigivanje je najčešće popraćeno osećajem mučnine i žgaravicom. Istraživanja takođe pokazuju da su žene te koje nešto češće prijavljuju ove atipične simptome srčanog udara nego muškarci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.