Jedan podmukli znak demencije možete da otkrijete dok se tuširate, otkrili naučnici

Otkrivanje demencije u ranoj fazi može pomoći ljudima i njihovim porodicama da bolje razumeju dijagnozu i planiraju budućnost u skladu sa tim.

Iz tog razloga nije loše poznavati manje poznate znakove koji mogu ukazivati na ovu bolest. Naučnici su otkrili da jedan takav simptom možete primetiti dok se tuširate.

Jedan od čudnijih znakova demencije je gubitak čula mirisa. Dakle, ako ne možete da osetite miris svog šampona, gela za tuširanje ili sapun, to bi mogao biti znak da ste u ranoj fazi demencije.

Gubitak pamćenja nije nužno znak demencije, ali je sposobnost prepoznavanja mirisa okarakterisana kao jedan od prvih znakova.

Ovu studiju objavio je Univerzitet u Čikagu, a istraživanje je zasnovano na studiji u kojoj je učestvovalo 515 ljudi. Profesor David Strein, predavač na Univerzitetu u Ekseteru, rekao je da demencija samo znači da mozak ne radi dobro kao nekada.

Pored gubitka pamćenja i čula mirisa, postoje i drugi simptomi koji ukazuju na ovo stanje, a to su: promene raspoloženja, poteškoće u obavljanju svakodnevnih zadataka, poteškoće u koncentraciji, otežan govor, konfuzija u vremenu i prostoru.

Pošto postoje različite vrste demencije, neki od ovih simptoma možda neće biti odmah uočljivi, prenosi Klix.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.