U trendu

Jedan simptom dijabetesa javlja se odmah nakon jela,  hitno se javite lekaru ako ovo osećate

Dijabetes je ozbiljna bolest koja zahteva strogo kontrolisanje nivoa šećera u krvi, a nastaje kao posledica nedovoljnog lučenja insulina u organizmu.

Jedan od simptoma dijabetesa javlja nakon jela. U pitanju je umor, ali ne onaj koji je povezan sa stresom ili nedovoljno sna, već umor koji se javlja isključivo nakon jela.

Specijalista porodične medicine, doktor Kulper, otkrio je razloge zašto se osećate umorno posle jela i u kakvoj je to vezi sa dijabetesom.

–  Mnogi ljudi imaju druge potencijalne razloge da se osećaju umorno, kao što su prekomerni rad, stres, nedovoljno sna, depresija ili drugi poremećaji raspoloženja, ili se čak oporavljaju od kovida, tako da će oni koji doživljavaju umor od dijabetesa verovatno to pripisati nekom od ovih drugih faktora“, napominje on i ističe da je posebno upozoravajući umor koji se javlja nakon jela – rekao je on.

Jedan od načina da utvrdite da li je vaš umor posledica dijabetesa je da obratite pažnju kada ga osećate.

Iako umor koji doživite u bilo kom trenutku može ukazivati na neravnotežu šećera u krvi, doktor Kulper ukazuje da umor nakon obroka – simptom poznat kao pospanost nakon obroka – posebno ukazuje na to stanje.

– Ako se vaš umor javlja posebno nakon što jedete, to može biti znak upozorenja – kaže on, napominjući da je od vitalnog značaja da posetite lekara.

– Ako osetite umor čak i nakon što ste dovoljno spavali… razgovarajte sa svojim lekarom da vidite da li treba da se testirate na dijabetes – savetuje doktor, prenosi Najžena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar