U trendu

Jedan simptom može da bude znak podmukle i opake bolesti, ako ga primetite javite se hitno lekaru

Jeste li znali da bol u ramenu može da bude znak opake bolesti? Prema „Cancer Research UK“, veoma retka vrsta raka pluća, poznata kao Pancoast tumor, izaziva jak bol u ramenu.

Pancoast tumor karakteristično zahvata gornje delove pluća, najčešće prva tri rebra. Bol takođe može da se kreće niz ruku ili uz glavu i vrat. Tumor raste na vrhu pluća i često pritiska nerv koji ide od vrata do te strane lica.

Ostali simptomi uključuju spuštenost ili slabost jednog kapka, kao i prisustvo male zenice u oku. Lečenje zavisi od veličine i položaja karcinoma, kao i od opšteg zdravlja pacijenta. Hemoterapija i radioterapija se mogu koristiti za smanjenje tumora, kao i ako se rak proširio. Ali rano uočavanje je mnogo važnije jer može da omogući lekarima da zaustave bolest pre nego što se proširi na druge delove tela.

Neki od ostalih simptoma Pancoast tumora su:

  • uporan kašalj
  • iskašljavanje krvi
  • uporni nedostatak daha
  • neobjašnjivi umor i gubitak težine
  • bol ili bol pri disanju ili kašljanju

Takođe, pušenje je povezano sa ovom vrstom raka, ali je takođe najčešći uzrok kanecra pluća kod ljudi koji ne puše. Prosečna starost pacijenata sa ovom dijagnozom je 71 godina, a veoma retko se dešava da obole mlađi od 20. Ukoliko ste aktivan pušač, razmislite da ostavite cigarete. Ako ne možete sami, potražite pomoć lekara i stručnjaka.

(Mondo.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.