U trendu

Jedan vitamin je ključan za zdravlje srca u starijoj dobi

Studija, objavljena u British Medical Journalu, rasvetlila je potencijal vitamina D da značajno smanji rizik od velikih kardiovaskularnih događaja među odraslim osobama u dobi od 60 do 84 godine, prenosi Ordinacija.hr.

Studija, koja je obuhvatila preko 16.800 učesnika, istraživala je korelaciju između dodavanja vitamina D i kardiovaskularnog zdravlja. Rezultati su bili ubedljivi, otkrivajući opipljivu vezu između unosa vitamina D i smanjene verovatnoće velikih srčanih događaja, uključujući srčani udar i moždani udar.

Važan faktor u održavanju kardiovaskularnog zdravlja

Dok uravnotežena ishrana i redovna vežba igraju ključnu ulogu u zdravlju srca, vitamin D se pojavljuje kao bitni faktor u održavanju optimalnog nivoa krvnog pritiska, neophodnog za celokupno kardiovaskularno blagostanje.

Uticaj vitamina D na zdravlje srca dodatno je naglašen njegovom ulogom u ublažavanju nekoliko rizika povezanih sa srcem.

Istraživanja su bacila svetlo na vezu između nedostatka vitamina D i povećane podložnosti srčanom udaru, srčanim bolestima i ishemijskom moždanom udaru. Imajući na umu ove ubedljive nalaze, postaje sve očiglednije da davanje prioriteta unosu vitamina D u starijoj dobi može doneti značajne koristi za srce.

Dnevna doza i prirodni izvori vitamina D

Da bi se obezbedio dovoljan unos vitamina D, stručnjaci preporučuju dnevnu dozu od 600 do 800 IU za starije osobe. Ovaj zahtev se može ispuniti kombinacijom izlaganja suncu i konzumiranjem hrane bogate vitaminom D.

Losos, jaja, sardine, džigerica, bele pečurke i obogaćena hrana su odlični izvori ove esencijalne hranljive materije.

Iako suplementi vitamina D nude značajne prednosti, ključno je da ih uzimate umereno kako biste izbegli moguće neželjene efekte. Prekomerna konzumacija dijetetskih suplemenata može dovesti do komplikacija kao što su kamen u bubregu i povišen nivo kalcijuma u ​​krvi.

Prepoznavanje znakova nedostatka je takođe imperativ, jer umor, promene raspoloženja, oslabljena imunološka funkcija, upale i česte infekcije mogu ukazivati na potrebu za povećanim unosom vitamina D.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar