Jede vam se čips i stalno vam je vruće? Ovo je 5 simptoma čestog zdravstvenog problema

Ponekad je veoma konfuzno razlikovati simptome pojedinih zdravstvenih problema, naročito ako se oni ponavljaju u više slučajeva.

Džesmin Li, psiholog koji se bavi problemima sa snom otkrila je pet simptoma hronične neispavanosti, koje možda i ne biste povezali sa spavanjem.

Hronična neispavanost, ili “lišenost” dovoljne količine sna, nije isto što i hronični umor koji se smatra bolešću modernog doba.

Ali ako ne vodite računa, i zanemarite ove simptome, bićete na putu da razvijete i hronični umor koji ostavlja ozbiljne posledice na fizičko i mentalno zdravlje.

Kratkotrajni efekti ovog problema su promene raspoloženja ili problemi s koncentracijom, ali dugoročno može dovesti do visokog pritiska, dijabetesa, bolesti srca i drugih zdravstvenih tegoba.

Ovo su simptomi hronične neispavanosti:

1. Jede vam se brza hrana

Ako vam se često i iznenada jede nešto brzo, masno, slano, krckavo i “grešno”, moguće je da ste hronično neispavani. San reguliše i hormone gladi i sitosti i moguće je da vam telo šalje zbrkani signal kako bi nadomestilo nizak nivo energije.

2. Vrućina vam je, i to stalno

Ako ne dobijate dovoljno sati sna, moguće je da vam je poremećena termoregulacija. Telo podiže postepeno temperaturu kako bi se izborilo sa velikim naporom koji mozak ulaže u koncentraciju i važne funkcije dok smo neispavani.

3. Pamćenje vam je sve lošije

Tokom REM sna, procesuiranje informacija i stvaranje sećanja i uspomena se odvijaju u mozgu. Manjak sna znači da manje vremena provodimo u ovoj važnoj fazi, zbog čega se javljaju problemi s pamćenjem.

4. Gojite se

Hronična neispavanost dovodi do poremećaja već pomenutih hormona koji regulišu osećaje sitosti ili gladi. Ali u telu se odigrava i lančana reakcija. Najpre stvaramo više grelina, što znači da osećamo jaču glad. Potom raste kortizol, hormon stresa koji telu šalje signal da napravi zalihu masti. Više kortizola znači i manje osetljivosti na insulin, koja potom dovodi do gojenja.

5. Impulsivniji ste

Hronično neispavani ljudi možda će doneti mnogo drugačije odluke od onih koji su odmorni, navodi Li. Kada nismo dovoljno spavali, svaka nagrada koju možda dobijamo nam deluje značajnije od rizika koji podrazumeva. Iz istog razloga ćemo potceniti moguće negativne posledice, što sve zajedno dovodi do impulsivnijeg i rizičnijeg ponašanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.