U trendu

Jedini dodatak vitamina koji nikada ne bi trebalo da uzimate

Za mnoge ljude uzimanje vitaminima deo je njihove jutarnje rutine. Dugo se mislilo da su takvi dodaci brz i dobar način da nadomestite određene dnevne potrebe za hranjivim materija koje vam možda nedostaju, a u najgorem slučaju, čak i ako vašem telu nisu potrebni, nećete naneti nikakvu štetu. Naročito je popularan vitamin E, dodatak koji skoro četvrtina odraslih Amerikanaca starijih od 55 godina uzima svaki dan, naveli su stručnjaci Harvardskog medicinskog fakulteta. Međutim, istraživanja sugerišu da svakodnevno uzimanje vitamina E zapravo može da nanese više štete nego koristi.

Klinika Klivled kaže: „Posebno je važno izbegavati uzimanje dodataka vitaminu E. Ne samo da postoji malo kliničkih istraživanja koja pokazuju da dodaci vitamina E koriste vašem zdravlju već u nekim situacijama može biti štetan.“

Vitamin E važan je deo obrane vašeg tela

Vitamin E poznat je uglavnom kao antioksidans. Kako je pojasnila Zavod za prehrambene dodatke Nacionalnog instituta za zdravstvo (NIH), „antioksidanti štite ćelije od štetnih efekata slobodnih radikala koji mogu da doprinesu razvoju kardiovaskularnih bolesti i raka“.

Vitamin E takođe je uključen u imunološku funkciju i pomaže u drugim metaboličkim procesima.

Umesto jedne određene materije, vitamin E je grupa jedinjenja i često se pojavljuje u hrani, posebno biljnim uljima poput uljane repice ili ulja suncokreta, soje, kukuruza i maslinovog ulja. Takođe se javlja u orašastim plodovima i semenkama kao i pšeničnim klicama koje se često nalaze u žitaricama.

Odraslima je potrebno 15 mg dnevno, prema NIH-u, i sva potrebna količina vitamina E trebalo bi da može da se dobije putem ishrane. Za razliku od, recimo, vitamina C koji se ne može skladištiti u telu, bilo koji vitamin E koji vašem telu nije odmah potreban ‘čuva’ se za buduću upotrebu, pa ne biste trebalo svakodnevno da uzimate dodatke tog vitamina.

Moguće je imati previše vitamina E

Iako je malo verovatno da ćete, konzumirajući vitamin E kroz hranu, uneti previše tog vitamina, njegovo uzimanje u obliku dodataka druga je stvar.

„Visoke doze vitamina E mogu povećati rizik od krvarenja (smanjenjem sposobnosti krvi da stvara ugruške nakon posekotine ili povrede) i ozbiljnih krvarenja u mozgu (poznatog kao hemoragijski moždani udar)“, navodi NIH.

NIH kaže da je gornja granica dodataka vitamina E za odrasle 1.000 mg na dan, dodajući da „neka istraživanja sugerišu da uzimanje dodataka vitamina E čak i ispod tih gornjih granica može naštetiti“. Tačnije, istraživanje je pokazalo da muškarci koji su nekoliko godina svakodnevno uzimali 180 mg sintetičkog dodatka vitamina E imaju povećan rizik od raka prostate.

Vitamin E može uticati na delovanje određenih lekova

NIH takođe upozorava da dodaci vitamina E mogu „komunicirati ili ometati“ različite lekove, uključujući antikoagulanse ili antitrombocite, čime se povećava rizik od krvarenja kod pacijenata.

Druga istraživanja pokazala su da može uticati na pozitivan učinak drugih antioksidansa (poput vitamina C), ako se istovremeno uzima, i da može smanjiti efikasnost hemoterapije ili zračenja za pacijente s karcinomom.

Nedostatak vitamina E vrlo je redak

Budući da se vitamin E nalazi u raznoj hrani i dodacima, nedostatak je redak.

Lekari ponavljaju da verovatno unosite dovoljno vitamina E kroz ishranu i zato dodaci nisu potrebni. Zapravo, prema izveštaju s Harvarda: „Naučnici su raspravljali mogu li ti dodaci biti štetni, pa čak i povećati rizik od smrti.“ Često citirana meta-analiza iz 2005. godine o dodavanju visokih doza vitamina E otkrila je da uzimanje najmanje 180 mg sintetičkog vitamina E dnevno rezultira povećanjem rizika od smrti iz bilo kojeg razloga za 4 posto, prenosi Best Life.

Kao što upozorava NIH, pre uzimanja bilo kakvih dodataka trebalo bi se savetovati sa svojim lekarom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar