U trendu

Jedna biljka iz vaše bašte može da vam spasi srce: Drastično snižava holesterol, a odlična je i kao začin

Ovo je biljka koja snižava holesterol – evo zašto bi trebalo da je dodate u svoju ishranu!

Kada je u pitanju zdravlje, korišćenje začinskih biljaka u ishrani može biti od ogromne pomoći. Iako su neki začini popularniji od drugih, ruzmarin se ističe kao jedan od najboljih saveznika u borbi  za zdravo srce i protiv visokog holesterola.

Tajna moć ruzmarina

Ruzmarin je omiljena biljka među dijetetičarima zbog svoje bogate nutritivne vrednosti. Ova biljka je puna antioksidanasa koji pomažu u borbi protiv upala i oksidativnog stresa u telu. Dijetetičar Džordan Hil objašnjava da antioksidansi iz ruzmarina mogu sprečiti štetnu oksidaciju LDL holesterola, poznatog kao „loš“ holesterol, prenosi danas.rs.

 Naučno dokazane prednosti

Jedno istraživanje je pokazalo značajne rezultate kod ljudi koji su uzimali ruzmarin. U istraživanju je učestvovalo 48 dobrovoljaca koji su konzumirali dva, pet ili deset grama mlevenog ruzmarina dnevno tokom četiri nedelje. Rezultati su pokazali da su oni koji su uzimali najveću dozu imali znatno niže nivoe lošeg holesterola.

Ruzmarin u mediteranskoj ishrani

Mediteranska ishrana, koja se smatra najzdravijom na svetu, često uključuje ruzmarin. Ova ishrana je bogata voćem, povrćem, mahunarkama, orašastim plodovima, masnom ribom i maslinovim uljem. Korišćenje ruzmarina u pripremi jela dodaje antioksidanse, vlakna i poboljšava ukus hrane.

Smanjite unos zasićenih masti

Osobe sa visokim holesterolom treba da paze na unos zasićenih masti. Mariniranje mesa ruzmarinom može pomoći u smanjenju unosa ovih masti. Biljke poput ruzmarina ne sadrže masti, a njihov zemljani i drvenasti ukus odlično se slaže sa drugim začinima poput majčine dušice, majorana i origana.

Nutricionistkinja Sara Has naglašava da ruzmarin posebno dobro funkcioniše kod mariniranja govedine, jer jedinjenja iz ruzmarina pomažu u sprečavanju stvaranja kancerogenih jedinjenja tokom pečenja mesa na roštilju.

Dodavanjem ruzmarina u svoju ishranu ne samo da ćete poboljšati ukus jela, već ćete i značajno doprineti svom zdravlju, posebno kada je u pitanju srce i snižavanje nivoa holesterola . Ne zaboravite, male promene u ishrani mogu imati veliki uticaj na vaše zdravlje!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.