U trendu

Jedna vrsta čokolade smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja i poboljšava probavu

Umerenim konzumiranjem crne čokolade može se smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, a svakodnevno se bez štete po zdravlje može konzumirati 50 grama te čokolade, smatraju ruski lekari.

„Prema istraživanjima, umerena konzumacija tamne, crne čokolade poboljšava metaboličke parametre i snižava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Osim toga, dokazan je i pozitivan uticaj kakaa na rad mozga, nivo glukoze i lipida u krvi“, rekla je ruska nutricionistkinja Antonina Starodubova.

Stručnjaci smatraju da se bez štete po zdravlje svakodnevno može konzumirati 50 grama crne čokolade, ali preporučuju da to bude u prvoj polovini dana, jer je veoma kalorična namirnica, a pored toga sadrži supstance koje otežavaju da se utone u san.

„Ako uzmete crnu čokoladu, koja sadrži najmanje 50 odsto kakaa, onda prosečna osoba dnevno može konzumirati oko 50 grama. Može i više, ukoliko se bavi teškim fizičkim radom ili sportom“, rekao je profesor sa Univerziteta Sečenov, doktor medicinskih nauka Aleksej Bujeverov.

Prema rečima nutricionistkinje Jelene Livancove, danas se aktivno proučavaju bioflavonidi, koji se nalaze u crnoj čokoladi, jer snižavaju nivo holesterola, iako čokolada sadrži masti.

Međutim, pored svih prednosti tamne čokolade, stručnjaci navode da neumerena konzumacija izaziva bolesti pankreasa, kao i povećanje telesne težine, neprijatan osećaj u stomaku i nadutost. Takođe ne treba zaboraviti na rizik od karijesa, zaključila je Jelena Livancova.

Svetski dan čokolade obeležava se 11. jula. Francuzi su prvi došli na ideju da organizuju proslavu u čast te poslastice, što su prvi put učinili 1995. godine. Praznik je kasnije stekao veliku popularnost u Evropi.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.