U trendu

Jeftina i moćna namirnica može da snizi holesterol i spreči srčani udar

Kardiovaskularne bolesti su najčešći uzrok smrti u svetu, a jedan od glavnih faktora rizika za njih je visoki holesterol. Holesterol je masnoća, molekula slična molekuli masne kiseline, a organizmu je nužna za normalno i zdravo funkcionisanje, no prevelika količina može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Prevelika količina holesterola stvara naslage, a kad te naslage narastu, otežavaju protok krvi kroz arterije. Ne samo to, gomilanje holesterola se ponekad iznenada odvoji i stvori ugrušak, što dovodi do srčanog ili moždanog udara. Nakupljanje holesterola može uzrokovati i visoki krvni pritisak. Ali, znate li da postoji jedno dostupno povrće koje može pomoći smanjenju holesterola? Reč o belom luku.

Plak na arterijama

S obzirom na to da je visoki holesterol sve veći problem u Srbiji, od vitalnog je značenja da naučimo kako da snizimo njegov nivo.

Brojna istraživanja potvrdila da beli luk može da uradi upravo to. Čak 22 studije su potvrdile da je efikasan u snižavanju nivoa lipoproteina (biohemijsko jedinjenje proteina i masti) niske gustine. Lipoprotein niske gustine jedan je od dve vrste holesterola, a drugi je poznat kao lipoprotein visoke gustoće. Međutim, ova dve vrste lipoproteina se izuzetno razlikuju. Lipoprotein visoke gustine neophodan je za celokupno zdravlje, dok se lipoprotein niske gustine nakuplja kao plak u arterijama, uzrokujući visoki krvni pritisak. Zato se jedan zove „dobri“ holesterol (visoke gustine – HDL – high density lipoprotein), a drugi „loš“ holesterol (niske gustine – LDL – low density lipoprotein), piše Živim.hr.

Studije su otkrile da je efekat belog luka na snižavanje nivoa lipoproteina niske gustine najuočljiviji kad se koriste manje doze tokom dužeg razdoblja, naročito kod bolesnika s kardiovaskularnim bolestima.

Koje su još dobrobiti belog luka?

Osim što snižava holesterol, beli luk ima najmanje deset antioksidativnih materija koje jačaju imuni sistem, razaraju ugruške i zaustavljaju sveopšte propadanje organizma uzrokovano slobodnim radikalima. Takođe štite mozak od mentalnog propadanja, gubitka pamćenja, smanjene sposobnosti razmišljanja i učenja, depresije i demencije.

Beli luk možete uzimati u bilo kojem obliku, sirov ili kuvan, a i beli luk u prahu usporava starenje. Dr. Džon Milner sa Univerziteta Pensilvanija kaže da su efikasni svi oblici.

Dnevno možete konzumirati dva do tri češnja svežeg belog luka ili jednu kašičicu belog luka u prahu. Ako uzimate preparate, strogo se pridržavajte uputstava proizvođača i preporuka lekara.

Metode za snižavanje holesterola

Ako pak niste zainteresovani za lekove, možda je vrijeme da promenite životne navike. Dijeta za povišeni holesterol može biti vrlo efikasna, ali tek promena stila života, uz uvođenje redovnog kretanja povoljno će se odraziti na vrednosti masnoća u krvi, ali i na kvalitet života uopšte.

– Jedite: masnu ribu, poput skuše i lososa, integralni pirinač, hleb i testeninu, orašaste plodove i semenke, voće i povrće

– Izbegavajte: kobasice i masno meso, maslac, pavlaku i tvrdi sir, poput čedar sira, kolače i keks, hranu koja sadrži kokosovo ili palmino ulje.

– Vežbajte: Nastojte da vežbate najmanje 150 minuta (2,5 sata) nedeljno. Kada se upuštate u novi režim vežbanja, važno je početi polako. Neke dobre stvari koje možete isprobati na početku uključuju: hodanje, pokušajte da hodate dovoljno brzo da srce počne brže da vam kuca, plivanje i vožnja bicikla. Dobro je isprobati nekoliko različitih vežbi kako biste pronašli nešto što volite da radite.

– Prestanite da pušite: Pušenje može da povisi holesterol i poveća verovatnoću da ćete imati ozbiljne probleme kao što su srčani udari, moždani udari i rak.

– Smanjite unos alkohola: Izbegavajte da pijete više od jednog (žene) ili dva (muškarci) alkoholna pića dnevno. Imajte nekoliko dana bez pića svake nedelje i pokušajte da ne pijete puno alkohola u kratkom vremenu (opijanje).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)