U trendu

Jeftina namirnica koja može da prepolovi nivo šećera u krvi

Dijabetes tipa 2 sve je rasprostranjeniji, a povišen nivo šećera u krvi može imati ozbiljne posledice na zdravlje. Stručnjaci često otkrivaju namirnice i napitke koji pomažu u kontroli šećera u krvi, a sada otkrili da ga jedno povrće snižava za čak 50 posto.

Nalazi, koji su predstavljeni na godišnjem sastanku Društva endokrinologa u San Diegu, otkrili su da luk može “snažno da snizi” visok ivo šećera u krvi i ukupne nivoe holesterola kada se daje uz antidijabetik metformin.

“Luk je jeftin i dostupan, a redovno se koristi u ishrani. Ima potencijal za upotrebu u lečenju obolelih od dijabetesa”, rekao je vodeći autor studije Entoni Ojieh sa Univerziteta Delta.

“Luk nema puno kalorija. Međutim, čini se da povećava brzinu metabolizma, time i apetita, što dovodi do povećane konzumacije hrane. Moramo da istražimo mehanizam kojim je luk doveo do smanjenja glukoze u krvi. Još nemamo objašnjenje”, dodao je Ojieh.

Činjenica je da su svojstva luka svestrana i vrlo snažna, zbog čega se može uvrstiti među najzdravije namirnice na svetu. Sve vrste luka su lekovite, tako da ne možete pogrešiti s izborom, prenose Novosti.

Grci su ga često jeli jer su verovali da čisti krv od otrova, što je danas potvrđeno mnogim studijama, kao i njegova druga lekovita svojstva.

Među lekovita svojstva luka ubraja se:

* sprečavanje upalnih procesa,
* zaštita zdravlja srca i krvnih sudova,
* smanjenje rizika od degenerativnih bolesti,
* poboljšavanje probave,
* smanjenje širenja virusa,
* čišćenje krvi od toksina,
* čuvanje od dijabetesa,
* poboljšavanje raspoloženja,
* antibakterijsko i antigljivično delovanje,
* poboljšavanje apsorpcije hranljivih sastojaka iz hrane,
* zaštita od nastanka raka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar