U trendu

Kad čujete čemu služi kora crvenog luka, više nikad je nećete baciti

Nutricionisti upozoravaju da one delove povrća i povrća koji su najzdraviji bacamo u smeće i zaista možemo da ih iskoristimo.

Tako bacamo koru crvenog luka, koru pomorandže i lubenicu. Stručnjaci tvrde da kora luka sadrži kvercetin, biljni pigment koji može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i sprečavanju začepljenja arterija, preneo je High50.

Takođe ima antiinflamatorni efekat. Naravno, koru crvenog luka nećemo jesti sirovu, ali možete je dodati u supe i čorbe tokom kuvanja. Izvadite ga pre serviranja.

Listovi brokolija takođe će se najčešće bacati. Ali to je prava šteta jer su puni vitamina A i C. Nisu jestivi samo cvetni, zeleni delovi, već cela biljka. Listove možete kuvati kao kupus i jesti stabljiku kao hrskavu, zdravu užinu.

Listovi celera se takođe često zanemaruju i bacaju, iako sadrže i do pet puta više magnezijuma i kalcijuma od korena koji tako često jedemo. Listovi takođe sadrže vitamin C i moćne antioksidante koji mogu pomoći u borbi protiv raka, srčanih bolesti, pa čak i starenja.

Skoro uvek bacamo koru od pomorandže i dinju. Ali ovi delovi se mogu koristiti i sa ostatkom voća, posebno ako pravite sok od svežeg voća. Kora lubenice i dinje bogata je citrulinom, aminokiselinom koja poboljšava cirkulaciju. Kora pomorandže je puna vlakana, flavonoida i vitamina.

Stabljika blitve se često odreže i baci, ali je odlična za jelo i sadrži glutamin, antioksidante i fenolna jedinjenja. Same stabljike blitve mogu se kuvati kao špargle.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar