U trendu

Kad leđa bole

Vežbe mogu smanjiti rizik od lumbalnog bola – najnoviji je izveštaj tima australijskih istraživača. Oni su razmotrili 23 studije koje su obuhvatile skoro 31.000 ljudi i otkrili da samostalne vežbe ili vežbe pod kontrolom trenera ili terapeuta, uz edukaciju pacijenata, mogu sprečiti ili bar smanjiti bolove u leđima.

Organizovane i stručne vežbe i edukacija smanjuju rizik od lumbalnog bola u proseku za 45%, a samostalne vežbe za 35% i rizik od bolovanja zbog bolova u leđima za 78%.

Istraživači su došli do interesantnih zaključaka: posle prestanka i jednih i drugih vežbi, koristi prestaju nakon godinu dana.

Vežbe, dakle, mogu zaštititi od povećanih bolova u leđima, pa treba stalno vežbati i održavati kondiciju – napominje dr Danijel Stefens sa Univerziteta u Sidneju.

Foto: Olof/Pixabay.com
Foto: Olof/Pixabay.com

Itraživači su utvrdili da nema dokaza da samostalno vežbanje, razni kaiševi, pojasevi i cipele sa ulošcima – smanjuju bolove u leđima, oni pomažu samo nekim pacijentima.

Pacijenti koji imaju bolove u leđima treba da se edukuju o tome kako da čuvaju svoja leđa, da stalno vežbaju i da koriste pomagala koja im je preporučio lekar ili terapeut. Naravno, manje sedenja, više hodanja, zdrava telesna težina i smanjenje gojaznosti – značajni su u borbi protiv bolova u leđima.

Rezultati studije nedavno su objavljeni u internet izdanju časopisa za internu medicinu „JAMA Internal Medicine“.

Više o bolovima u leđima…

Napišite komentar