Kad ovo budete saznali, prestaćete da pijete

Foto: 2happy/stockvault.net

Foto: 2happy/stockvault.net

Što više pijete alkoholna pića, više će vam se smanjiti moždana masa – zaključili su naučnici. S druge strane, mnoga ispitivanja su pokazala da umereno unošenje alkohola u organizam ima pozitivan uticaj na srčani rad.

Naučnici predvođeni Karol En Pol (Carol Ann Paul) sa Velsli koledža u državi Masačusec, SAD (Wellesley College in Massacusetts, USA) hteli su da vide da li će alkohol da uspori gubitak moždane mase koji neminovno nastaje tokom starenja. Poredili su osobe koje uopšte ne piju alkohol sa osobama koje su ranije pile, kao i sa osobama koje umereno piju i osobama koje su alkoholičari.

Alkoholičari su pokazali najprogresivniji gubitak moždane mase. Ustanovljeno je takođe su da je taj gubitak moždane mase izraženiji kod žena nego kod muškaraca, što se pripisuje većoj osetljivosti žena na dejstvo alkohola i njihovom prosečno sitnijom građom u odnosu na muškarce.

Naučnici pokušavaju da pronađu koje zaštitne mere treba da preduzme osoba koja pije jednu čašu do sedam čaša žestokog alkohola nedeljno.

Ispitivanja su vršena na 1839 odraslih osoba starosti od 33 do 88 godina koje redovno konsumiraju alkohol. Njima je određena zapremina mozga metodom magnetne rezonance (MRI – magnetic resonance imaging). U poređenju sa osobama koje ne piju, osobe koje su pile više od 14 alkoholnih pića nedeljno u proseku su imala smanjenje zapremine mozga za 1%.

Moždana zapremina smanjuje se starenjem za 2% svakih deset godina. To se odražava na procese pamćenja, brzinu mišljenja i na motorne funkcije.

Zaključeno je da prekomerno unošenje alkohola utiče na ukupno zdravlje i povećava rizik od nastanka određenih oblika raka.

Još članaka o alkoholu…

Pogledajte komentare (2)

2 komentara

  • milan

    Moja baba pila je i pusila od svoje 7 godine zivota.Umrla je u 93 godini.Nikada nije bila kod lekara.Sve sto ti lekar kaze radi suprotno ako zelis duze da pozivis.To je banda hostaplera koji samo gledaju kako ce da te nakljukaju raznim skupim lekovima koji ti sigurno polako skracuju zivot.Budi umeren u svemu i bices dugovecan ,zdrav.

  • Olga Molerović

    Mislim da je to sasvim tačno, jer ljudi koji mnogo piju polako, ali sigurno gube i memoriju i ne sećaju se šta su uradili, a i njihova interesovanja se sužavaju.

Ostavite komentar