U trendu

Kad vas boli stomak

Bolovi u stomaku: krajnje nezgodno. U stanju su da nas potpuno blokiraju, da ništa ne možemo da radimo (a posla uvek ima). Otići lekaru? Joj, ko će da se pomeri! Osim toga, to najčešće iziskuje dugotrajno čekanje. Naravno, može se desiti da stanje postane toliko ozbiljno da baš i nemamo izbora, ali ako do toga još nije došlo, evo nekih stvari koje možete pokušati i same.

Ukoliko bolovi potiču od menstruacije (užas, svakog meseca isti problemi), a dosta vam je više toga da se kljukate lekovima protiv grčeva, isprobajte sledeće. Smanjite količinu soli koju unosite u organizam (ne brinite, hrana će vam biti bljutava samo u početku, dok se ne naviknete na ukus), jer višak soli stvara nervozu. Unosite što veće količine magnezijuma (najbolje preko crnog hleba), jer magnezijum smiruje. U toku „onih dana“ izbegavajte kafu, čaj (mislimo pre svega na crni čaj – čaj od nane vam može pomoći da se opustite) i koka-kolu – sve to je puno kofeina, koji razdražuje, a kafa i čaj su uz to diuretici, pa će vas dodatno naprezati.

Pomaže i termofor ili flaša napunjena toplom vodom, jer će toplota opustiti stomačne mišiće; pomoći će vam i veoma blaga masaža stomaka. U toku „onih dana“ biće od pomoći i vežbe joge ili autogeni trening, jer doprinose poboljšanju opšteg psihofizičkog stanja; ostalim danima bilo bi korisno da vozite bicikl, plivate, hodate ili se bavite gimnastikom kako biste ojačali stomačne mišiće i ceo organizam.

Može se desiti da vaši bolovi potiču od stresa. Ako još u stresnim situacijama konsumirate velike količine kafe i suviše brzo žvaćete hranu, to će vam doneti prilične probleme sa probavom – a samim tim i bolove. U ovakvoj situaciji često se poseže za tabletama; ako želite da to izbegnete i probate nešto zdravije, dobra ideja su aktivne supstance iz lekovitih biljaka koje će ublažiti vaše probleme na blag i bezopasan način i vratiti vam osmeh na lice. Nabavite preparate na bazi iđirota (temišvarke) i anđeoske trave – oni deluju umirujuće na želudac. Potrebno je da ih konsumirate dve nedelje i vaši problemi s probavom će prestati. Mogu se upotrebiti i kao preventiva za zaštitu želuca, ukoliko očekujete stresnu situaciju u skorije vreme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.