Kada jednom probate čaj od ovih mirisnih korenčića, pićete ga svakog dana!

Karanfilić (lat. Sizigium aromaticum) je nezaobilazan začin u indijskoj kuhinji, ali da li ste znali da karanfilić ima i mnoga lekovita svojstva? Pored divne arome koju daje slatkišima u vreme Božića, karanfilić ima snažno antigljivično, antiseptičko i analgetičko dejstvo.

Poznato je da čaj od karanfilića ublažava bol i ima antiseptički efekat, ali ima i mnoge druge prednosti, o kojima možete pročitati u nastavku članka.

Karanfilić se u Indiji koristi stotinama godina kako bi dao posebnu aromu mnogim jelima. Osim za jelo, karanfilić se može konzumirati i u obliku ulja ili čaja. Potiče od istoimenog drveta koje potiče sa ostrva Maluku u istočnoj Indoneziji. Plod se sakuplja iz cvetnih pupoljaka, koji počinju da cvetaju četiri godine nakon početka rasta. U radu objavljenom 2014. brazilski naučnici daju listu lekovitih jedinjenja koja se nalaze u karanfiliću su:

– eugenol galna kiselina tanini fenolne kiseline – kava, ferulna, elagična i salicilna. Jedan plod karanfilića sadrži oko 18% etarskog ulja, koje sadrži:

– eugenol acetat beta kariofilenol beta pinen limonen farnesol benzaldehid.

Zahvaljujući ovim jedinjenjima, ekstrakt karanfilića može imati antimikrobno, antivirusno, antioksidativno i antispazmodičko dejstvo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.