U trendu

Kada treba uraditi test prostate?

Na kongresu Američke urološke asocijacije (AUA) održanom u Čikagu ustanovljeni su standardi za rano otkrivanje raka prostate. Spuštena je starosna granica sa 50 godina na 40 godina života, kada bi trebalo da se počne sa analizom prostatičnog specifičnog antigena (PSA). To se prvenstveno odnosi na zdravu mušku populaciju koja je dovoljno informisana o značaju ranog otkrivanja raka prostate.

Profesor dr Piter Kerol (Peter Carroll), šef urologije na Kalifornijskom univerzitetu u San Francisku, smatra da ne postoje osobe koje nisu izložene riziku od nastanka ove bolesti. Rizik je kombinacija PSA rezutata, porodične istorije bolesti, rezultata biopsije prostate i ostalih faktora rizika za rak prostate. PSA test je mnogo verodostojniji kod mlađih osoba.

Osoba koja želi da bude pregledana radi eventualnog ranog otkrivanja raka prostate, pregleda se prstom kroz rektum (tzv. digitalni rektalni pregled) i određuje joj se nivo PSA u krvi. Pregled krvi mora uvek da prethodi digitalnom pregledu prostate. Ukoliko je nivo PSA u krvi viši nego što odgovara proseku za osobe od 40 godina, to je jedan od pokazatelja da osoba boluje od raka prostate.

Drugi važan parametar je brzina rasta vrednosti PSA u jedinici vremena. Osoba kojoj vrednost PSA poraste za više od 0.4 ng/ml (nanogram/mililitar) u roku od godinu dana ima više od 50% šanse da razvije rak prostate koji je visokog stepena i koji se već proširio izvan same prostate, tako da više nije lokalizovan.

Sve navedeno može da dovede do toga da se pretera sa dijagnozom raka prostate, a samim tim i sa terapijom. Ono što treba zapamtiti jeste da je prvi pregled prostate i prvi test PSA, takozvani osnovni, koji će se upoređivati sa testovima koji će se obavljati narednih godina. To znači da ćemo posmatrati pacijenta jedno duže vreme, poredićemo rezultate sve vreme u skladu sa njegovim godinama života, ukupnim zdravstvenim stanjem, porodičnom istorijom bolesti, visinom PSA vrednosti, digitalnim pregledom prostate i na osnovu svega toga odlučiti da li treba terapijski da reagujemo ili ne.

Ne treba zaboraviti da je rak prostate uglavnom sporo rastući karcinom i da imamo dovoljno vremena da na vreme reagujemo ukoliko je to potrebno.

Još članaka o prostati…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.