Kada vas uhvati grč u nozi, važno je da odmah uradite jednu stvar: Bol ce momentalno nestati

Tako je lako, a tako delotvorno

Kad krenu letnje vrućine, veliki broj ljudi se žali na pojavu grčeva, posebno u listovima. Postoje tri glavna razloga koji mogu da dovedu do bolnog spazma u mišićima – nizak nivo elektrolita, intenzivni napor i pojedina medicinska stanja.

Takođe, do grčeva u mišićima dolazi tokom naglog istezanja stopala, posebno tokom plivanja, jer je stopalo gotovo stalno pod naporom zbog pritiska vode.

Grčevi se javljaju usled dehidracije, nedovoljnog istezanja, dugotrajnog sedenja, gubitka elektrolita zbog znojenja, loše arterijske ili venske cirkulacije, nošenja obuće sa visokim potpeticama, zbog korišćenja nekih lekova ili zbog velikog fizičkog naprezanja.

Pokazalo se, takođe, da do učestalog grčenja mišića dolazi kod osoba koje su na nekom dijetetskom režimu, posebno na onom koji podrazumeva samo unos proteina ili ugljenih hidrata.

Spazam praćen jakim bolom traje nekoliko minuta i može da bude pokazatelj nedostatka magnezijuma, kalijuma i kalcijuma u organizmu.

Kako pomoći sebi?

Ukoliko vas uhvati grč u stopalu, trebalo bi da rukom podignete i povučete ka sebi prste stopala. Kad bol počne da popušta, povucite ka sebi celo stopalo – tako ćete istegnuti mišiće koje je zahvatio spazam.

Dok sedite, ispravite nogu i istežite stopalo prema kolenima. Možete, takođe, da stavite peškir preko stopala i da povlačite oba kraja lagano prema kolenu.

Grč u listu ume da bude izuzetno neprijatan i bolan. Pomozite sebi tako što ćete rukom povući ka sebi stopalo noge koja se grči, a istovremeno savijte koleno i odignite ga od podloge. Tako se istežu mišićna vlakna u listovima.

Ukoliko vas grč u listu probudi tokom noći, gurnite taban u zid ili ogradu kreveta. Zapamtite, važno je da što pre izdužite mišićna vlakna. Naknadno ispružite celu nogu, pa u tom položaju sačekajte da spazam popusti.

Ako se javi grč u prednjem delu natkolenice, u potrbušnom položaju vucite petu prema zadnjici. Ako se, pak, spazam javi u zadnjem delu natkolenice, zauzmite sedeći položaj, ispružite nogu, nagnite se unapred i pokušajte da dotaknete nožne prste.

Važno je da u ovom položaju ne savijate kolena, posebno one ono na nozi koju je zahvatio spazam. Ova vežba je, zapravo, klasično istezanje lože koje će vam istog trenutka pomoći.

Grč tokom plivanja

Ukoliko vas uhvati grč dok ste u moru, bazenu, jezeru ili reci, prvo što bi trebalo da uradite jeste da prekinete sa aktivnošću i da se održavate na površini vode. Paralelno, masirajte mišić koji je zahvaćen spazmom. Važno je da se okrenete na leđa i da, ako grč ne popušta, pozovete pomoć.

Nikada nemojte naglo ulaziti zagrejani u vodu, jer temperaturna razlika takođe može da dovede do grčenja mišića. Redovno se hidrirajte, istežite mišiće i češće odmarajte, posebno tokom velikih vrućina. Tako će pojava grčeva biti svedena na minimum.

(Telegraf.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.