U trendu

Kadmijum i rak dojke

Prema novom istraživanju, visok nivo kadmijuma u ishrani može povećati rizik od raka dojke.
Kadmijum je metal koji se obično može naći u prirodi. Takođe je prisutan u mnogim tipovima đubriva, odakle može da završi i u hrani. Može se naći u hlebu, žitaricama, krompiru i drugom povrću sa korenom, ali i u iznutricama životinja, kao što su bubrezi i jetra.
Istraživenje je sprovedeno u Švedskoj, trajalo je 12 godina, a u njemu je učestvovalo skoro 56.000 žena. One žene koje su imale najviši nivo izloženosti kadmijumu iz ishrane, imale su 21% veći rizik od raka dojke.
Važno je naglasiti da su naučnici pronašli vezu između kadmijuma i raka dojke, ali da to ne pokazuje kauzalnu vezu.
Istraživači smatraju da rezultati istraživanja ne predstavljaju razlog da povrće i žitarice treba izbegavati. Oni su zapravo otkrili da su žene koje su jele dosta žitarica i povrća imale manji rizik od raka dojke, u odnosu na žene koje su bile izložene kadmijumu iz drugih namirnica. Pored toga, poznato je da žitarice i povrće mogu da štite od raka dojke zbog svojih antioksidantnih svojstava.
Detalji istraživanja
Tokom 12 godina praćenja, zabeleženo je 2.112 slučajeva raka dojke. Većina, tj. 1.625 slučajeva, bili su karcinomi poznati kao estrogen receptor pozitivni. Ova vrsta karcinoma je povezana sa rastom estrogena.
Istraživači su žene podelili u tri grupe, od najnižeg do najvišeg unosa kadmijuma kroz ishranu. Najniža grupa podrazumeva manje od 13 mikrograma dnevno, srednja od 13 do 16, a najviša grupa više od 16 mikrograma dnevno.
Eksperti preporučuju različite nivoe unosa kadmijuma kao bezbedne. Na primer, Svetska zdravstvena organizacija kao bezbednu količinu preporučuje 25 mikrograma po kilogramu telesne težine mesečno.
Rizik od raka dojke je veći kod žena normalne telesne težine, kao i kod mršavijih, u odnosu na žene sa viškom kilograma. Iako je prosečan rizik bio uvećan za 21%, on za žene normalne telesne težine i mršave žene iznosi 27%.
Kadmijum i rak dojke – perspektiva
Ovo istraživanje povezuje ono što se do sada znalo o izlaganju kadmijumu iz laboratorijskih istraživanja i proširuje se na njegov uticaj kod žena.
Zbog čega je tačno kadmijum povezan sa povećanim rizikom, istraživačima nije jasno. Oni sumnjaju na estrogen, kojeg metali mogu sadržati u sebi, a za koji je dokazano da može ubrzati rast raka dojke.
To može biti uočljivije kod žena u menopauzi, jer one imaju manjak estrogena, a usled toga one su osetljivije na njegovo povećanje kroz ishranu.
Međutim, kao i na svaku drugu bolest, i na rak dojke utiče dosta drugih faktora:

  • porodična istorija raka dojke
  • prekomeran unos alkohola
  • gojaznost
  • neaktivan stil života
  • duvanski dim i smog

Stručnjaci zaključuju da su neophodna dalja istraživanja kako bi se smislio način da se umanji mogući rizik od unosa kadmijuma.
Napomena
Verovatno je i kod nas povećano prisustvo kadmijuma u hrani ili vodi, a to može biti od pesticida, veštačkog đubriva, deponija otpada, alata za proizvodnju plastike, bacanje niklkadmijum baterija, čeličnog otpada.
Pored navedenog, ljudi u Srbiji su bili izloženi većim količinama kadmijuma zbog NATO bombardovanja, kada su projektilima uništavani mostovi (Novi Sad…), rezervoari za naftu (Niš…), tenkovi i drugi čelični objekti i predmeti…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar