U trendu

Kafa može da bude eliksir zdravlja, ali osobe sa ovim tegobama NIKADA ne bi trebali da je piju

Kafa se može definisati kao eliksir zdravlja. Utvrđeno je da smanjuje rizik od raka prostate, zastoja u radu srca, čak i od gubitka sluha, a može pomoći i da smršamo.

Međutim, za određene ljude ona može imati više negativnih nego pozitivnih nuspojava. Nutricionisti su otkrili kojim ljudima se preporučuje izbegavanje ispijanja kafe.

Osobe sa sindromom iritabilnog creva
Kafa može pomoći da redovno obavljamo nuždu, ali povećava i šanse za dijareju, što je glavni simptom iritabilnog creva. Zato se, ako imate ovo stanje, preporučuje da ograničite ili potpuno izbegavate kafu.

Osobe s glaukomom
Nedavna studija je pokazala da se intraokularni pritisak povećava kod osoba s glaukomom kada konzumiraju kafu, pa se preporučuje ograničavanje i izbegavanje konzumacije tog napitka. Ipak, kako se navodi, potrebna su dodatna istraživanja na ovu temu.

Osobe s preaktivnom bešikom
Dijetetičarka Su Heikinen kaže da unos kofeina može povećati učestalost i hitnost mokrenja. Zato je dobro izbegavati kafu pre dugih putovanja.

Osobe sa srčanim problemima
Budući da kofein može uzrokovati privremeni porast krvnog pritiska i otkucaja srca, važno je da svako s postojećim srčanim oboljenjima razgovara sa svojim lekarom o tome da li je i koliko je kafe sigurno piti.

Trudnice
Američki koledž za akušerstvo i ginekologiju preporučuje trudnicama da ograniče kofein na 200 miligrama dnevno kako bi se smanjio rizik od pobačaja, prevremenog porođaja i niske porođajne težine bebe. To bi značilo da trudnice u danu ne bi trebalo da konzumiraju više od dve šoljice kafe.

Dojilje
Budući da je kofein stimulans i diuretik, postoji zabrinutost da bi majka koja doji mogla biti izložena riziku od dehidracije. Američko udruženje trudnica predlaže izbegavanje kofeina što je više moguće tokom trudnoće i dojenja.

Osobe s poremećajima spavanja
Za kafom posežemo kada želimo više energije. Ona utiče na kvalitet sna, što znači da je treba izbegavati najmanje šest sati pre spavanja.

Osobe s anksioznošću ili sklonošću napadima panike
„Kofein je stimulans koji kod nekih osoba može pogoršati teskobu“, kaže dijetetičarka Keli MekGrejn.
„Ako redovno doživljavate napade panike, razmislite o izbegavanju ili smanjenju unosa kafe s kofeinom“, upozorila je.

Osobe koje pate od dijareje
Neki se kunu da im jutarnja šoljica kafe pokreće probavu, ali taj učinak nije poželjan ako se borite sa dijarejom.

Osobe s epilepsijom
Iako je studija ograničena, pokazalo se da je prekomerna konzumacija kafe povezana s povećanom učestalošću napada epilepsije.

Osobe s gastroezofagealnim refluksom
Kofein može olabaviti donji ezofagealni sfinkter, koji je ventil između jednjaka i želuca. To može uzrokovati ulazak kiselog želučanog sadržaja u jednjak, što kao rezultat daje neugodne simptome gastroezofagealnog refluksa, prenosi portal Kliks.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar