Kakav je status transplantacije bubrega u Srbiji?

Transplantacija bubrega predstavlja najbolju metodu lečenja terminalne bubrežne slabosti. Rezultati brojnih kliničkih studija pokazali su da ova metoda lečenja obezbeđuje najduže preživljavanje i najveći kvalitet života ovim bolesnicima.

Danas, sa primenom najnovije generacije lekova protiv odbacivanja, transplantacija bubrega uspešna je u preko 95% bolesnika.

Transplantacija bubrega najčešće se radi izolovano, a kod nekih bolesnika kao što su to bolesnici sa dijabetesom tipa 1 može se raditi uspešno i kombinovana transplantacija bubrega i pankreasa, koja bolesnika pored dijalize rešava i terapije insulinom.

U najvećem broju slučajeva transplantacija se radi posle izvesnog vremena provedenog na dijalizi. Međutim, za bolesnike koji imaju živog davaoca organa, moguće je uraditi i tzv. predijaliznu (preemptivnu) transplantaciju bubrega.

To znači da se transplantacija radi nekoliko meseci pre planiranog započinjanja lečenja dijalizom. Rezultati ove vrste su jako dobri i u našoj zemlji. Ipak kod nekih bolesnika kao što su bolesnici s policističnom bolešću bubrega ili aktivnim sistemskim oboljenjima – nije moguće uraditi predijaliznu transplantaciju.

(Prof. dr Rajko Hrvačević, internista-nefrolog, Poliklinika „InterTim“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.