U trendu

Kako da lek brzo deluje: Jedino u ovom položaju imaće potpuni efekat

Nova studija koja je objavljena u naučnom časopisu „Physics of Fluids“, a koja se pozabavila konzumacijom lekova, sugeriše da je, kada uzimate tabletu, najbolje da legnete bočno na desnu stranu.

Verovatno se sada pitate zbog čega bi to trebalo da bude od važnosti? Odgovor leži u gravitaciji. Naime, kada ležimo na levoj strani, izlaz želuca u dvanaestopalačno crevo je na najvišoj tački.

Samim tim je, u tom položaju, brzina kojom lek napušta vaš stomak i ulazi u krvotok značajno smanjena.

Šta se dešava sa ustajanjem?

Ustajanje je svakako mnogo bolje rešenje nego ležanje na levoj strani. Još bolje rešenje bi bilo stajati i nagnuti se unazad, a kako su istraživači testirali različite položaje, zaključili su da bi zapravo ležanje na desnoj strani bilo najbolje.

Ova studija je rađena uz pomoć kompjuterske simulacije ljudskog stomaka, zasnovane na snimanju magnetnom rezonancom. Istraživači su, u ovom slučaju, koristili podatke modeliranja stomaka 34-godišnjeg muškarca.

Da li vaše držanje zaista toliko da promeni brzinu dejstva leka?

Ležanje na desnoj strani je, u nekim slučajevima, dovelo do udvostručavanja koncentracije oslobođenog aktivnog sastojka leka.

Da li ovo važi za sve različite vrste tableta koje ljudi mogu uzeti?

To je komplikovano. Neke pilule su dizajnirane da otpuštaju svoj aktivni sastojak sporo, druge brzo, tako da ubrzanje rastvaranja nije uvek dobra stvar. Takođe je uključeno mnogo drugih faktora, uključujući sadržaj želuca, pokretljivost želuca i dinamiku želudačne tečnosti. „Naročito“, kaže studija, „kontrakcije stomaka izazivaju pritisak i sile koje stvaraju složene putanje tableta“.

Pojednostavljen zaključak svakako glasi: „Oralno davanje ostaje bezbedan, ekonomičan i lak način davanja lekova, a ležanje na desnoj strani može znatno pomoći apsorpciji.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.