U trendu

Kako da prestanete da pušite, a da se ne ugojite (2)

Kada razmišljamo o prestanku pušenja, često nas to asocira na višak kilograma. Ipak, može li odvikavanje od jedne loše navike da prođe bez te neprijatne posledice? Stručnjaci kažu da može, ali morate se potruditi.
Pročišćavanje dima
Prestanak pušenja zahteva jaku i čvrstu volju, koja može savladati prolaznu žudnju za nikotinom. Kada prestanete da pušite, vaše telo odmah se nalazi u stanju svojevrsnog šoka. Baš zato do nagomilavanja nekoliko kilograma viška dolazi baš u prvim mesecima po prestanku. Ipak, važno je znati: među onima koji se ugoje u ovom periodu, većina jednostvano i izgubi ovako stečene kilograme, i to bez nekog posebnog truda.
Kada kombinujete poboljšanja u životnom stilu i odvikavanje od pušenja, vi sebi ulivate mnogo samopouzdanja. Kaže se: svaki put kada ugasite cigaretu pravo je vreme da postanete nepušač. Evo nekih proverenih taktika koje vam u tome mogu pomoći:
Izaberite pravi trenutak!
Nemojte početi od danas, već izaberite neki pogodan dan u bližoj budućnosti za početak svog nepušačkog života. Tako ćete dati sebi vremena da se mentalno pripremite.
Počnite (ili nastavite) sa fizičkom aktivnošću!
Ako vežbate po trideset minuta pet dana u nedelji, možete obnoviti svoj organizam i preduprediti eventualne suvišne kilograme. Vežbanje vas udaljava od iskušenja kojima vas podvrgava podsvest, a uz to vam troši energiju (koju sada više imate) na pozitivan način. Ako se osetite anksiozno i napeto, prošetajte se nekoliko minuta.
Razmišljajte o tome šta dobijate!
Stručnjaci ističu da je veoma važno da razmišljate o tome šta dobijate prestankom pušenja, koliko vaš život postaje kvalitetniji: postajete relaksiraniji, imate više novca, imate više snage i energije, čula vam se obnavljaju… Dalje nabrojte sami.
Pripazite na unos alkohola!
Sigurno ste od nekoga već čuli da kaže: "Ja inače ne pušim, pušim samo dok pijem alkohol." Dakle, žestoko piće za neke osobe je okidač da počnu i da puše. Ograničite unos alkohola ili na neko vreme sasvim prestanite da ga konsumirate.
Prevarite svoja usta i zube!
Nedostaje vam osećaj cigarete u ustima. Probajte da čistite zube koncem za zube, žvaćite žvaku ili jedite bombone. Igrajte karte ili pletite da biste zaposlili ruke.
Pročitajte još članaka o pušenju!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)