Kako efikasno izbeći alergiju na grinje?

Alergija na grinje je u stvari alergijska reakcija organizma na grinje i njihove produkte. Najčešći simptomi ove alergije su kijanje i curenje nosa. Obično su reakcije blage, ali se kod nekih pacijenata javljaju i znaci astme, kao što je šuštanje u grudima ili teškoće sa disanjem.

Grinje su sićušni insekti i bliski rođaci krpelja i pauka. Grinje jedu ćelije ostatka ljudske kože (perutanje, opadanje kose), a prija im topla, vlažna sredina. Njihova stanište su posteljina, tapacirani nameštaj, zavese i tepisi.

Izbegavanje izlaganja grinjama najbolja je strategija za kontrolu alergije, ali često to nije lako. Iako se ne može u potpunosti eliminisati postojanje grinja u kući, možete značajno smanjiti njihov broj.

Predlozi za sprečavanje alergije na grinje

Koristiti alergen-prekrivače. Pokrijte dušek i jastuk pokrivačem koji blokira da alergeni iz posteljine dopru do nosa. Ove maske, napravljene od čvrste tkanine ili specijalnih materijala, sprečavaju grinje da „pobegnu“ iz dušeka ili jastuka.

Oprati posteljinu jednom nedeljno. Operite svu posteljinu, ćebad, jastučnice i prekrivače u toploj vodu na najmanje 54 Celzijusovih stepeni da biste ubili grinje i uklonili alergene. Ako posteljina nije namenjena pranju u vrućoj vodi, onda je sušite u mašini za sušenje na toj temperaturi (54 stepena). Zatim operite, osušite i ispeglajte posteljinu i uklonite alergena. Zamrzavanje posteljine u zanrzivaču ili na spoljnjem mrazu zimi može da ubije grinje, ali to neće ukloniti alergene (produkte grinja i perut).

Držite vlažnost u prostoriji na niskom nivou. Održavajte relativnu vlažnost vazduha ispod 50 procenata u domu. Sušači vazduha ili klima-uređaji mogu pomoći, ali izbegavajte sušenje veša u kući, odnosno provetravajte kuhinju tokom kuvanja. Hidrometar (instrument za merenje vlažnosti vazduha) može se kupiti u pridavnicama (kod nas u „kineskim prodavnicama“) i može meriti nivo vlažnosti, pomoći vam u održavanju vlažnosti.

Izbor posteljine. Kupujte kvalitetnu posteljinu koja ne skuplja grinje i prašinu (antialergijski materijali).

Kupujte plišane igračke koje se peru. Perite često plišane igračke u toploj vodi i osušite ih na vazduhu.

Uklonite prašinu sa nameštaja i iz ćoškova. Da biste počistili prašinu koristite vlažnu krpu ili nauljenu sredstvima za čišćenje umesto suve materije. To upija prašinu i sprečava raspršavanje u vazduh i taloženje na posteljini, jastcima i nameštaju.

Usisavajte redovno. Usisavanje tepiha i tapaciranog nameštaja uklanja površinsku prašinu – ali usisavanje nije efikasno u uklanjanju grinja i alergena. Koristite usisivače sa mikrofilterima, dvoslojne ili visoke efikasnosti (HEPA filteri) za smanjenje emisije kućne prašine. Ako vi imate jake alergije, potrebno je da neko drugi vrši usisavanje prašine. Posle čišćenja provetrite prostorije. Ako ste alergični, ne ulazite u čišćene prostorije oko dva sata posle usisavanja.

Uklonite gužvu iz kuće. Predmeti koji skupljaju prašinu skupljaju i grinje. Smanjite broj stvari u svojoj spavaćoj sobi: tapiserije, veš, ukrasi, čiviluci sa stvarima, knjige, časopisi, novine, plišane igračke, novine, teške zavese…

Uklonite tepihe i druga staništa za prašinu i grinje. Tepisi pružaju udobnon stanište za grinje (što deblji – to više prašine i grinja). Ovo se posebno odnosi na tepihe preko betona, koji lako održava vlagu i pruža vlažnu sredinu za grinje. Ako je moguće, zamenite u spavaćoj sobi tepih od zida do zida spavaće parketom, daskama, linoleumom ili vinil podnim oblogama. Razmislite o zameni drugog nameštaja koji skuplja prašinu u spavaćim sobama: tapaciran nameštaj, zavese, tapiserije i horizontalne roletne.

Instalirajte efikasne filtere na termopećima i klima-uređajima. Potražite filter sa minimalnim propuštanjem (oznaka 11 ili 12) Menjajte filtere svaka tri meseca.

Napomena

Ukoliko ne pomažu metode za „izbegavanje“ alergije na grinje, onda se ipak treba javiti lekaru na testiranje i preduzimanje terapije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.