U trendu

Otkrivamo kako grožđe utiče na krvni pritisak

Konsumiranje grožđa dovodi do snižavanja krvnog pritiska i poboljšava srčanu funkciju. Američki naučnici otkrili su ovaj efekat na laboratorijskim pacovima koje su hranili veoma slanom hranom.

Dr Mičel Sejmor (Mitchell Seymour) iz laboratorije za ispitivanje zaštite srca, sa Univerziteta u Mičigenu, rekao je da ovo otkriće potvrđuje teoriju da se u grožđu nalazi materija koja ima direktan uticaj na snižavanje rizika obolevanja kardiovaskularnog sistema.

U studiji koju je sprovodio dr Sejmor sa saradnicima ispitivan je uticaj običnog grožđa na laboratorijskim pacovima koji su bolovali od visokog krvnog pritiska izazvanog unošenjem veoma slane hrane. Druga grupa pacova dobijala je veoma slanu hranu bez dodatka grožđa. Posle 18 nedelja, pacovi koji su jeli slanu hranu i grožđe imali su niži krvni pritisak, bolju srčanu funkciju, smanjenje zapaljenskih procesa u organizmu i manje znakova oštećenja srčanog mišića u poređenju sa pacovima koji su jeli slanu hranu bez unošenja grožđa.

Dr Sejmor je izjavio da je to još jedna potvrda da hrana bogata voćem i povrćem blagotvorno deluje na snižavanje krvnog pritiska.

Saznajte više o krvnom pritisku

Više o srcu i srčanim problemima

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike