U trendu

Kako izbeći srčane probleme?

Smatra se da šanse za srčani udar i srčane bolesti mogu biti sprečene ukoliko se usvoje zdrave životne navike.

Bez obzira na to da li ste muškarac ili žena, ukoliko imate visok holesterol, već posedujete faktor rizika za srčana oboljenja. Zdrave navike za muškarce i žene nisu iste, mada jesu slične. Što se tiče žena, jedna od studija pratila je 70.000. žena tokom 20 godina. Na početku studije, prosečna starost žena bila je 37 godina i nijedna žena nije imala dijabetes, bolest srca ni bolest krvnih sudova. Svaka od njih je imala svoje navike, kao što su dijeta i vežbanje, a istraživačkom timu su na svake dve godine davale i druge bitne podatke.

Kao šest glavnih navika navode se: ostaviti cigarete ako ste pušač ili uopšte ne pušiti, imati normalan indeks telesne mase, 2,5 sati nedeljno vežbanja, gledanje 7 i manje sati televizije nedeljno, 1-2 čaše alkoholnog pića dnevno, što više zdrave hrane, voća i povrća, žitarica, ribe ili omega-3 masnih kiselina i ograničene količine slatkog pića i prerađenog crvenog mesa.

Žene koje su poštovale ove glavne navike, rizik od srčanog oboljenja smanjile su za čak 92%, a rizik od visokog krvnog pritiska za čak 66%.

Vođa studija Andrea Ohamistek, sa Univerziteta Blamington, navodi da su žene koje su se pridržavale samo jednog ili dva pravila, imale manji rizik od srčanih oboljenja. Smatra se da najveći uticaj na smanjenje rizika kod žena ima normalan indeks telesne mase.

Žene sa visokim krvnim pritiskom i visokim holesterolom imale su, nakon poštovanja najmanje 4 pravila zdravog života, smanjen rizik od srčanih oboljenja.

Studija pokazuje da sva pravila koja važe za starije žene važe i za mlađe, jer je stopa smrtnosti od srčanih bolesti u SAD u porastu, naročito među ženama starosti između 35 godina i 44 godine.

Pravila za muškarce

U drugoj studiji, švedski istraživači pratili su više od 20.000. muškaraca u periodu od 1997. do 2009. godine, prosečne starosti između 49 i 79 godina. Nijedan nije imao šećernu bolest, srčana oboljenja, povišen krvni pritisak ni holesterol.

Israživači navode da, ukoliko poštuju pravila, smanjuju rizik od srčanog oboljenja čak 86%: ostaviti cigarete, odnosno ne pušiti, zdrava ishrana, dva pića ili manje alkoholnih pića dnevno, fizička aktivnost najmanje 40 minuta dnevno i optimalan obim struka.

Istraživači iz Instituta Karolinska u Švedskoj navode da se samo 1% muškaraca pridržavalo ovih pravila. Smatra se da najveći uticaj na smanjenje rizika kod muškaraca ima zdrava ishrana i umereno konsumiranje alkohola.

Lekarsko mišljenje

Istraživanja su obavljena na osnovu informacija prikupljenih iz izveštaja učesnika. Učesnici su bili bele rase, pa samim tim ne mora da znači da se ovi rezultati u potpunosti odnose i na ljude drugih etičkih pripadnosti.

Ipak, ovo istraživanje daje dobre rezultate. Tako je kardiolog Ravi Dejv rekao da “loše navike, u određenom trenutku, negativno utiču na organizam u budućnosti”. On smatra da su žene u prošlosti, sve do menopauze, bile zaštićene od bolesti srca. Međutim, ovo istraživanje menja način razmišljanja i kaže da žene, kao i muškarci, treba da obrate pažnju na dobre navike još u ranoj fazi života.

Kako početi?

Treba pričati o pozitivnim stvarima. On smatra da stres sprečava ljude da to čine i tera ih na mnoga nezdrava ponašanja. Jedan od načina za izbegavanje stresa jeste i formiranje slobodnog vremena – vreme posvećeno sebi ili vreme sa porodicom i prijateljima. Dejv navodi da pozitivne stvari treba da predstavljaju rutinu, kao npr. pranje zuba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.