Kako lečiti sidu?

Osobe koje su se zarazile HIV-om mogu da žive veoma dugo ako se na vreme obrate lekaru, primenjuju propisane terapije i usaglase svoj način života i svoje navike sa stanjem u kom se nalaze.
Smatra se da broj zaraženih HIV-om u svetu danas iznosi oko 20 miliona.
Svaki bolesnik je slučaj za sebe i mada jedinstvenog leka još nema, postoje neka iskustva u lečenju.
Ustanovljeno je da neki lekovi savremene medicine, kao i alternativne metode lečenja, način života i način ishrane – mogu znatno produžiti život obolelima i sprečiti nepotrebne zdravstvene komplikacije.
Konvencionalna medicina
Sindrom stečenog nedostatka imuniteta ili SIDA može se ublažiti jačanjem imunog sistema raznim lekovima i multivitaminskim preparatima, a antivirusna i antibiotička terapija sprečavaju nove infekcije i moguće komplikacije.
Alternativne metode lečenja
Ustanovljeno je da u pojedinim slučajevima neke alternativne metode mogu pomoći obolelima od side:
Akupresura pomaže obolelima tako što smanjuje uticaj umora i otklanja stres, što se povoljno odražava na obolele. Akupresuru bi trebalo da obavlja stručno lice ili osoba koje je naučila primenu akupresure na obolelim pacijentima.
Akupunktura pomaže obolelima tako što poboljšava imunološke funkcije organizma, ublažava simptome side i suzbija sekundarne infekcije. Akupunkturu treba da obavlja osoba koja je osposobljena za to.
Aromaterapija se sprovodi lavandom i namenjena je smanjenju stresa, a uz ulje belog luka služi za zarastanje otvorenih rana.
Telesne vežbe umerenog intenziteta služe da se održavaju mišići u funkciji i jača imunitet organizma.
Lekovito bilje iz naše tradicionalne medicine ili iz kineske medicine može u znatnoj meri pomoći obolelima. Stručnjaci preporučuju sledeće biljke: kozlinac, azijski ženšen, glatki sladić, ehinaceu, beli luk, miloduh i kantarion. O načinu upotrebe ovih biljaka treba konsultovati profesionalne travare.
Lečenje zagrevanjem je u eksperimentalnoj fazi pokazalo pozitivne rezultate (u određenom vremenskom periodu podiže se telesna temperatura obolelog). Na taj način se stimuliše imunološki sistem i jačaju antitela, jer je HIV virus neotporan na povišenu temperaturu. Ovakav način lečenja može da sprovodi samo stručno medicinsko osoblje.
Ishrana obolelih je veoma važna u jačanju imuniteta i sprečavanju infekcija.
Preporučuje se voće i povrće, tj. hrana bogata vitaminima i mineralima, naročito: vitaminom A, vitaminom C i cinkom.
Najkorisnije je jesti više malih raznovrsnih obroka u toku dana. Obroci treba da sadrže više jednostruko nezasićenih ulja i omega-3 kiseline (maslinovo ulje i riba).
Treba izbegavati zasićene masti i višestruko nezasićene masti i ulja u ishrani, kao i aditive. Pored navedenog, iz jelovnika treba izbaciti, ili smanjiti na najmanju meru, beli šećer, alkohol i kofein, zato što belim krvnim zrncima otežavaju uništavanje bakterija.
Lečenje kod kuće
Za lečenje AIDS-a u kućnim uslovima treba se pridržavati nekih saveta koji su dali pozitivne rezultate:
Jedite raznovrsnu hranu, u manjim obrocima, bogatu vitaminima i mineralima, uz korišćenje dodataka na bazi multivitamina.
Koristite akupresuru, meditaciju i jogu za savladavanje stresa i održavanje pozitivnog stava. Bavite se intelektualnim aktivnostima: čitanje knjiga, gledanje filmova, ukrštene reči, sudoku, slušanje muzike…
Nemojte pušiti niti piti alkoholna pića.
Bavite se umerenim fizičkim aktivnostima koje vam je odobrio lekar. Najbolje su aerobne vežbe, kao i kratke umerene šetnje na suncu i čistom vazduhu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.