U trendu

Kako mobilni telefon utiče na Alchajmerovu bolest?

Naučna studija američkih istraživača rađena na miševima – ukazuje na to da upotreba mobilnih telefona može da pomogne u smanjenju negativnih efekata na mozak uzrokovanih Alchajemorovom bolešću.

Miševi koji su bili genetski izmenjeni tako da razviju ovu bolest bili su izloženi elektromagnetnim talasima dva sata dnevno u toku 7-9 meseci, istim onim talasima koji se koriste u mobilnim telefonima.

Istraživači su bili iznenađeni dobijenim rezultatima, što je stvorilo mogućnost razvoja neagresivnog lečenja i lečenja bez lekova ove bolesti.

Gari Arendas (Gary Arendash), naučnik sa Univerziteta Južne Floride (University of South Florida), rekao je da se očekivalo da će ovi elektromagnetni talasi još više da pogoršaju bolest i da povećaju demenciju (zaboravnost), glavni simptom ove bolesti. Međutim, rezultati su bili potpuno suprotni očekivanju, naročito ako su miševi bili izloženi mobilnim telefonima u ranom odraslom dobu. Ukoliko su već bili oboleli od ove bolesti, izlaganje talasima im je potpuno povratilo izgubljene mentalne funkcije i oni su se ponašali kao zdravi.

Pronađeno je da elektromagnetni talasi razaraju supstancu koja se zove beta-amiloid, belančevinu koja je odgovorna za nastanak Alchajemrove bolesti. Talasi sprečavaju nagomilavanje ove loše belančevine u mozgu i sprečavaju nastanak simptoma.

Pomenuto otkriće otvara potpuno novi pristup u nauci koja se bavi ovim problemom, tako da se veruje da će vreme koje dolazi pokazati pozitivan efekat elektromagnetnih polja na memoriju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar