Kako podstaći probavu i rešiti se zatvora: Pola šolje ovoga je odlično i gotovo trenutno rešenje za zatvor

Suve šljive su neprocenjiv izvor zdravlja.

Dok izgledom podsećaju na veliko, crno suvo grožđe, unutrašnjost suvih šljiva pruža brojne zdravstvene benefite.

Pomažu kod zatvora

Jedna šoljica suvih šljiva ima čak 12,4 grama vlakana. Upravo će ta vlakna pomoći ljudima koji pate od  hroničnog zatvora. Istraživanja pokazuju da su pacijenti s hroničnim zatvorom doživeli bolji oporavak od pola šoljice suvih šljiva dnevno nego od psyllium vlakana.

Spas kod osteoporoze, ateroskleroze i zgrušavanja krvi

Ukoliko vašem organizmu nedostaje vitamina K, posegnite za suvim šljivama. Naime, jedna porcija suvih šljiva obezbeđuje 129 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina K koji značajno pomaže u zgrušavanju krvi.

Istraživanja su pokazala da je nedostatak vitamina K kod starijih ljudi u korelaciji s osteoporozom i aterosklerozom.

Bitne za zdravlje očiju

Osim što obiluju vitaminom K, izuzetno su bogate i vitaminom A. U porciji suvih šljiva nalazi se 27 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina A. Samim tim suve šljive dobar su izbor za zdravlje očiju – vitamin A poboljšava vid noću i štiti rožnjaču, a koristan je i za imuni sistem u celini.

Snižavaju nivo šećera u krvi

Suve šljive mogu pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi i smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2. One obiluju visokim udelom topivih vlakana koja pomažu u održavanju stabilnosti šećera u krvi, smanjujući vreme zadržavanja hrane u želucu.

Topiva vlakna i flavonoidi, koji su takođe u značajnim količinama prisutni u suvim šljivama, od velike su važnosti jer doprinose povećanju osetljivosti tela na insulin.

Bitne su za našu kožu i kosu

Vitamini i minerali prisutni u šljivama doprinose lepoti i zdravlju kože smanjujući proces starenja i usporavajući  pojavu bora. Riznica su i gvožđa, čiji nedostatak može uzrokovati opadanje kose.

Ono na što svakako treba paziti je činjenica da sadrže jako puno kalorija. Samo šest do osam komada sadrži čak 150 kalorija. Cela šoljica suvih šljiva ima skoro 500 kalorija! S obzirom na to da ćete se „zasititi“ i zadovoljiti svoju potrebu za šećerom, umerenom konzumacijom mogu vam pomoći i u mršavljenju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.