U trendu

Kako prekinuti s nezdravim navikama

Mislite da je teško lišiti se dugotrajnih navika poput grickanja noktiju ili pušenja? Sve što je u životu važno, nije lako. Ipak, ima načina.
Nema čoveka koji nema bar jednu lošu naviku. Koja je vaša? Pročišćavanje grla koje ružno zvuči, grickanje noktiju i zanoktica koje ruži ruke, pušenje koje truje vaše voljene i čini vas nepoželjnim za ljubljenje, navika da "krckate" svoje zglobove proizvodeći zvuk lomljenja… Sve ove i slične navike nisu od juče, već ih verovatno imate dugo, neke još iz detinjstva. Stručnjaci eksplicitno tvrde: ne postoji loša navika koje se ne možemo osloboditi. Evo nekih saveta koji su upotrebljivi bez obzira na to o kojoj je navici reč.
Budite svesni svoje loše navike!
Prvi korak je sledeći: ustanovite kada i zašto grickate nokte ili praktikujete neku drugu lošu naviku. Ako ustanovite u kojim okolnostima se to dešava, koja osećanja se tad javljaju i zašto, to vam može značajno pomoći da se lišite navike.
Zapišite svoje misli!
Kada uhvatite sebe u lošoj navici, zapišite svoje trenutne misli i emocije. Zahvaljujući zapisivanju, bićete svesniji onoga što činite. Vodite taj svojevrsni dnevnik bar nedelju dana. Potom pogledajte šta ste zapisali i videćete šta su vam "okidači" za negativno ponašanje. Praktikujete li svoju lošu naviku kada ste anksiozni ili kad vam je dosadno? Možete zapisati i pozitivne i negativne strane svoje navike (na primer, s jedne strane "uživam u pušenju", a s druge "zbog pušenja mi smrdi koža i životni prostor", "deca mi ne daju da ih poljubim"…). Negativnih strana će biti dovoljno da vas podstakne da se lišite svoje loše navike.
Pripremite mamac!
Kada ste postali potpuno svesni svoje nezdrave navike, vreme je da pređete na sledeći korak: nađite privremenu ili stalnu zamenu za grickanje noktiju (pušenje, lomljenje zglobova i dr). Na primer, ako grickate nokte, pokušajte da ovu naviku zamenite žvakanjem žvaka (to važi i za druge oralne navike, čak i za pušenje). Ako je vaša loša navika glasno čišćenje grla, pokušajte da duboko dišete svaki put kad želite da pročistite grlo.
Meditacija takođe može biti od pomoći. Kada ste jednom prepoznali "okidače" za lošu naviku, sledeći put možete meditirati kada se nađete u sličnoj situaciji.
Oslobađanje od loše navike jeste moguće. Važno je samo imati dobru volju i znati dobre načine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar