U trendu

Kako se radi i šta govore rezultati: Kako protumačiti grupe Papa testa

Papa test je moćno medicinsko sredstvo koje pomaže u otkrivanju raka grlića materice. Papa testom se proveravaju abnormalne ćelije u grliću materice koje su kancerogene ili imaju potencijal da postanu kancerogene. Tokom Papa testa lekar uzima bris iz grlića materice da bi ćelije pregledao pod mikroskopom u potrazi za znakovima raka. Papa test takođe može otkriti određene infekcije i upale. Test je nazvan po američkom lekaru Džordžu Papanikolauu, koji je razvio Papa bris.

Šta može da otkrije Papa test

Papa test se radi u okviru redovnog ginekološkog pregleda, odnosno kada je neophodno uraditi ga ako se sumnja na zdravstveni problem – da bi se potom dijagnoza potvrdila ili sumnja otklonila.

Šta može da otkrije Papa test

Papa test se radi u okviru redovnog ginekološkog pregleda, odnosno kada je neophodno uraditi ga ako se sumnja na zdravstveni problem – da bi se potom dijagnoza potvrdila ili sumnja otklonila.

Papa bris može da detektuje kancerogene i prekancerogene ćelije u grliću materice.

Žene od 20. godine Papa test treba da rade jednom godišnje, odnosno zavisno od saveta lekara.

Kako se radi Papa test

Uzimanje Papa brisa je jednostavna procedura, uglavnom bezbolna, eventualno blago neprijatna. Lekar namenskim štapićem uzima uzorak sa zida grlića materice, na staklu pravi citološki razmaz koji potom ide pod mikroskop. Sve to traje vrlo kratko, a rezultati se okvirno čekaju nekoliko dana.

Rezultati Papa testa

Rezultati Papa testa se dele u pet grupa, od kojih se svaka odnosi na prisustvo, odnosno odsustvo sumnjivih ćelija.

Papa test I grupa

Ako je rezultat Papa testa prva grupa, to je dobro jer znači da je nalaz negativan, tj. da u uzorku nema nepravilnosti i da su ćelije zdrave. Po pravilu nije potrebno dalje ispitivanje, a sledeći Papa test se ne radi u okviru redovne kontrole, tj. kad lekar kaže.

Papa test II grupa

Druga grupa Papa testa je takođe normalan nalaz. Pokazuje blago upaljene, ali ne alarmantno izmenjene ćelije. Kod Papa II grupe nema sumnje na rak.

Papa IIa je takođe normalan nalaz, ali u tom slučaju ginekolog odlučuje da li i kada test treba ponoviti.

Papa test III grupa

Treća grupa Papa testa znači da je nalaz sumnjiv, ali ne mora automatski da znači da je u pitanju kancer. Iako su ćelije očigledno abnormalne i izmenjene, uzrok tome se može utvrditi samo daljim pregledom. U tom slučaju Papa test se obično ponavlja nakon određenog vremenskog perioda. U toj fazi sumnjive ćelije se još nisu razvile u ćelije raka, mogu da budu i znak infekcije, ali će lekar savetovati praćenje i dalje analize, odnosno odgovarajuću terapiju, piše gynteck.com.

Grupa IIId označava da su u uzorkovanom sekretu pronađene blago ili veoma malo izmenjene ćelije, ali ne i kancerogene. Slovo „D“ je skraćenica za „displaziju“ ili za blagu promenu u sluzokoži. Ginekolog će češćim Papa testovima da vidi da li se displazija vraća u normalu, ostaje nepromenjena ili napreduje. Kolposkopija takođe u ovom slučaju može da pomogne u dijagnostikovanju i uz nju će lekar bolje videti promene u sluznici.

Ukoliko se dijagnoza IIId ne promeni u narednih godinu dana, ginekolog će verovatno uzeti uzorak tkiva za biopsiju. Analizom tkiva će se dobiti preciznije informacije o stepenu izmenjenih ćelija grlića materice, piše produzizivot.com.

Papa test IV grupa

Rezultat grupa IVa znači da se sumnja na ozbiljne promene u tkivu ili su već prisutne prekancerogene ćelije. To stanje se naziva karcinom in situ (CIN 3), što znači da su promene tkiva lokalizovane samo u najpovršnijem sloju sluzokože. Te izmenjene ćelije se nisu proširile dublje u tkivo niti se šire kroz celo telo. Ako lekar ne može sa sigurnošću da tvrdi da kancerogene ćelije nisu prisutne u dubljem tkivu, dijagnoza koja će biti napisana je grupa IVb.

Papa test V grupa

Grupa V u nalazu Papa testa znači da je prisutan tumor koji je verovatno prožet i u dublje slojeve tkiva. Lekar po pravilu tada uzima isečak tkiva kako bi dijagnoza bila potvrđena i precizna. Ako se dijagnoza potvrdi, lekar će dati smernice za dalje tretmane i terapije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.