U trendu

Kako se rešiti prolećnih alergija bez lekova! Evo koje trikove i savete donosi poznati travar

Prolećne alergije sve više pogađaju ljude, ali Momčilo Antonijević, poznati novinar i travar, daj nam trikove i savete i otkriva nam koje biljke mogu pomoći, prenosi mondo.rs.

Nije neophodno znati tačno na šta ste alergični, jer biljke poput crne ribizle, koprive i dobričice deluju imunomodulatorno. One fino „podešavaju“ naš imuni sistem da reaguje kada treba, kako treba i prema kome treba, tako da nije neophodno znati na koji polen ste tačno alergični.

Najbolje je koristiti ove biljke preventivno ili na prve znake alergije. Koprivu možete konzumirati u obliku soka ili svežeg lista na prazan stomak. Melemi s eteričnim uljima, maslinovim uljem i voskom su takođe korisni, savet je da se nanose u nozdrve pre izlaska napolje kako bi zaštitili sluznicu.

Ipak, oprez je potreban, jer neka biljna proizvodi mogu izazvati alergije. Pažljivo koristite biljke poput pelina ako ste alergični na ambroziju. Kamilica, breza, lipa takođe mogu izazvati alergije.

Za ovaj mesec, Momčilo preporučuje koprivu kao biljku koja će vam pomoći.

Pri berbi lekovitog bilja, birajte područja daleko od puteva i fabrika, i izbegavajte mesta gde ima domaćih životinja. Trik je da se bilje bere po sunčanom danu, kada je rosa pala.

Kupujte biljne proizvode od proverenih proizvođača, jer kvalitetno bilje zadržava boju, miris i ukus. Visoka cena često ukazuje na kvalitet.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.