U trendu

Evo kojim sve putevima sintetičke droge dolaze do mladih

Organizovani ilegalni proizvođači sintetičkih droga obično nedozvoljenim kanalima dolaze do formula za „original“ preparata protiv bolova a onda ih proizvode sa sličnim osobinama i istim ili opasnijim efektima po ljude.

Obično za „originale“ postoji članak u stručnim časopisima ili registrovani patent, a onda se u ilegalnim hemijskim labaratorijama bez mnogo ispitivanja na ljudima reprodukuju slični preparati koji se plasiraju na crnom tržištu.

Na američkom ilegalnom ali i svetskom tržištu – narkomanima se, pored fentanila i U-47700, prodaju i drugi sintetički opoidni preparati pod nazivima: W-18, AH-7921 i MT-45. Osim toga, proizvode se i prodaju i sintetičke verzije kanabisa ili drugih stimulanasa i halucinogenih supstanci.

Američki istražni organi navode kako se sintetički opijati i drugi slični preparati proizvode u raznim zemljama, ali dosta njih dolazi iz Kine. Droga se transportuje na razne načine, švercom preko granice ili se čak šalje poštom. Američka policija u borbi protiv ilegalne proizvodnje i trgovine sintetičkim opijatima sarađuje sa mnogim zemljama.

Pored toga, stalno se dograđuju zakonski propisi kako bi se sprečila „nemedicinska“ proizvodnja, prodaja i upotreba sintetičkih opoidnih preparata.

Zvaničnicima stvaraju probleme ilegalni proizvođači i distributeri ovakvih sredstava zato što se stalno menjaju nazivi ili sastavi sintetičkih opijata, kako se „novi“ preparat ne bi našao na listi zabranjenih supstanci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.