najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kako smanjiti smrtnost od karcinoma jajnika?

Prema novim podacima, broj smrtnih slučajeva žena iz Velike Britanije od raka jajnika, opao je za 20% u poslednjoj deceniji. Najveće smanjenje smrtnih slučajeva zabeleženo je među ženama starosti od 40 do 69 godina. Međutim, dobrotvorne organizacije kažu da ima još dosta toga što bi trebalo da se uradi na poboljšanju stope preživljavanja.
Teško otkrivanje
Svake godine se pojavi skoro 7.000 žena u Velikoj Britaniji sa dijagnozom raka jajnika, a to je peti najčešći obik karcinoma. Ovo je vrsta raka koje se izuzetno teško leči, jer obuhvata grupu različitih tipova bolesti koje se teško dijagnostikuju i često se uočavaju kada je rak u poodmakloj fazi.
Zabeležene su sledeće stope smrtnosti:

  • 11,2 na svakih 100.000 u 2001. godini
  • 8,8 na svakih 100.000 u 2010. godini

U izveštaju stoji da šansa za preživljavanje varira u zavisnosti od starosti, sve je lošija sa većim brojem godina, čak i nakon korigovanja zbog generalno veće šanse od smrtnog ishoda kod starije populacije. Čak 84% žena starosti od 15 do 39 godina sa dijagnozom raka jajnika preživelo je ovu opaku bolest, u poređenju sa samo 14% žena starijih od 85 godina.
Poboljšanja u dijagnostici
Dr Endi Nordin, ginekološki onkolog i autor studije, smatra da je pad stope smrtnosti povezan sa poboljšanjem otkrivanja i lečenja ove bolesti, kao što su bolja skeniranja, operacije i hemoterapije.
„Pored toga, tokom protekle decenije, osobe sa rakom jajnika širom Britanije imale su bolje uslove u specijalističkim centrima za ginekološke oblike raka u vidu planiranja terapija timova stručnjaka, tj. posebno obučenih i akreditovanih ginekološkoh onkologa,“ kaže on.
Razočaravajuća stopa preživljavanja starijih žena
Dr Sioban MekKleland, šef istraživanja Makmilan organizacije za podršku obolelima od raka, kaže da to što ima manje žena koje umiru od raka predstavlja fantastičnu vest, ali sa druge strane, razočaravajuće je to što starije žene imaju mnogo manje šanse da se izbore sa ovom bolešću.
„Svesni smo da nedovoljno sistematsko lečenje starijih pacijenata obolelih od raka dovodi mnoge do značajno smanjenih šansi za preživljavanje. Suviše često se odluke o terapiji donose na osnovu godina starosti pacijenata, a ne njihovog mentalnog i fizičkog zdravlja. To se mora promeniti“, kaže on.
Hejzel Han, šef odeljenja za dokaze i zdravstvene informacije na Institutu za istraživanje raka u Velikoj Britaniji, kaže: "Ohrabrujuće je videti da opada broj žena koje umiru od raka jajnika, pogotovu zbog toga što je ova bolest veoma teška za otkrivanje i lečenje. Može biti da je jedan od razloga i upotreba kontraceptivnih pilula, koje imaju zaštitni efekat pa pomažu da se zaustavi rast stope raka jajnika." Ipak, kod skoro 7.000 hiljada žena u Velikoj Britaniji ova bolest se razvije svake godine.
Naša stvarnost i preporuke
U našoj zemlji je veoma veliki broj obolelih žena od karcinom jajnika, a smrtnost je mnogo veća nego u razvijenim zemljama. Ono što je kod nas zabrinjavajuće jeste mali broj lekara i oskudna savremena oprema za dijagnostiku i lečenje karcinoma jajnika. Tu je i loša preventiva i loša organizacija (mali broj žena, iz raznih razloga, ne ide na redovne preglede, jer to nije dovoljno ni organizovano).
Zbog toga je važno da devojke i žene redovno odlaze kod ginekologa kako bi se na vreme uočile naročito opake bolesti. Činjenica je da se svaki karcinom lakše leči u ranoj fazi bolesti.
Pored redovnih pregleda, stručnjaci savetuju: „Ako imate bol ili nadutost u stomaku koji ne nestaje kao što se obično dešava, posetite lekara. Najverovatnije će to biti manje ozbiljan problem od raka jajnika, ali vredi proveriti na vreme.“

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike