U trendu

Kako zaustaviti alergiju?

Alergija se javlja kada naš imuni sistem preterano i burno reaguje na određene spoljne nadražaje. Alergijska reakcija može se javiti u vidu crvenila kože, crvenih otoka, suznih očiju, curenja nosa ili kijanja…
Alergiju izazivaju alergeni koji u dodiru sa našim organizmom pobuđuju aktiviranje specifičnih antitela. Reakciju kože i crvenilo mogu izazavati neke vrste hrane, hemikalije ili neke čestice.
Najčešća je alergija disajnih organa, takozvani alergijski rinitis, koji može biti sezonski ili trajati tokom cele godine. Uzroci alargije disajnih organa mogu biti u prirodi, na otvorenom prostoru, ili u zatvorenim prostorijama. Na otvorenom prostoru najčešće se javlja sezonska alergija sa alergenima iz prirode: polen (trave, cveće, korov, drveće, buđ…), smog, dim… U kućnim uslovima najčešći alergeni su u posteljini i prostorijama: grinje, kućna prašina, dlake kućnih ljubimaca, perje, vuna, morska trava u nameštaju…
Stručnjaci su utvrdili da su najčešći simptomi kada udišemo alergene:

  • kijanje u 79% slučajeva
  • zapušenost nosa u 47% slučajeva
  • curenje nosa u 72% slučaja
  • crvenilo i suzne oči u 55% slučajeva

Navedeni simptomi javljaju se ili pojedinačno ili više njih istovremeno.
Kako nastaje alergijski rinitis?
Alergeni najčešće ulaze kroz nos, pokreću alergijsku reakciju koja dovodi do oslobađanja histamina. Zbog toga nos reaguje zapušenjem ili curenjem, pa sledi i kijanje. Histamin kroz krvotok dospeva do očiju i izaziva crvenilo i stvaranje suza.
Kako sprečiti alergiju?
Alergija se "najlakše izbegava" ako se izbegnu alergeni. Međutim, često ne znamo na šta smo baš alergični i gde svega toga ima. Drugi je problem što su osobe obično alergične na dva ili više alergena pa ih je teško izbeći. Najveći problem je što neke alergene ne možemo potpuno izbeći jer ih ima gotovo svuda.
Teško je izbeći izlazak u prirodu ako tamo ima alergena, a takođe je teško potpuno izbeći kućnu prašinu.
Ono što možemo jeste da smanjimo količinu alergena koje udišemo. Jedan od načina je smanjiti izlaske u vreme sezonske alergije. Higijenom prostorija ili izborom posteljine i dušeka može se smanjiti uticaj kućne prašine i grinja. Ukoliko su kućni ljubimci problem, onda se higijenom može smanjiti njihov "negativni uticaj", a krajnji način je ukloniti kućne ljubimce iz doma u kom živimo.
Lečenje alergije i saveti
Lečenje alergije svodi se na sprečavanje ulaska alergena u naše disajne organe i smanjenje delovanja alergena na naš imuni sistem.
Od lekova koji se nalaze na tržištu postoje tzv. antihistaminici u vidu tableta ili razne suspenzije ili sprejevi koji ublažavaju alergijske reakcije u nosu i očima. Napominjemo da se pre upotrebe lekova treba konsultovati sa lekarom.
Ukoliko boravite u prostorijama ili na otvorenom gde osećate jako dejstvo alergena, može vam pomoći kratkotrajno nošenje medicinske maske. Masku možete nositi i prilikom temeljnog čišćenja stana.
Posle boravka u prostoru gde nam alergeni "smetaju" treba se umiti, oprati i promeniti odeću. Često umivanje lica i ispiranje nosa daju pozitivne rezultate u borbi protiv alergije.
Inhalacija vrućim parama čaja od kamilice i hajdučke trave pomaže u nekim slučajevima alergije.
Mogu vam pomoći i stručnjaci za homeopatiju svojim preporukama i preparatima.
Zdrava ishrana
Burne alergijske reakcije često se mogu umanjiti pravilnom ishranom ili tabletama koje sadrže: beta karoten, selen, cink, masne kiseline, vitamine B kompleksa, vitamin C i vitamin E. Bar jedna kašičica meda dnevno i čaj ženšena pomažu prilikom alergije.
Osobama koje imaju problema sa alergijom mogu pomoći čajevi od: vidove trave, zove, kamilice, hajdučke trave, koprive, đumbira, matičnjaka ili ehinacee.
Upozorenje
Alergijske reakcije kod pojedinih osoba mogu biti toliko burne da dovode do otoka disajnih puteva, što u najgorem slučaju može dovesti do gušenja. Zato alergije ne treba shvatati olako nego na vreme tražiti savete lekara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.