U trendu

Kakvu kafu pijete i koliko šoljica dnevno? Evo koja je najbolja, a koja može biti opasna

Ljubitelji kafe koji u jutarnjim satima uživaju u kafi iz kafeterije trebalo bi da pređu na kafu iz filter aparata kako bi umanjili rizik od srčanih bolesti, pokazuje najnovija studija.

Norveški naučnici proučavali su kako vrsta kafe utiče na holesterol ispitanika, piše Telegraph.

Više od 20.000 ljudi ispunjavalo je upitnik koji je sadržao pitanja o tome koliko kafe piju, koju vrstu kafe preferiraju, dok su naučnici analizirali njihovu krv.

Ispitanike su podelili u grupe u zavisnosti od količini kafe koju popiju: jedna do dve šoljice dnevno; tri do pet šoljica; više od pet dnevno. Na pitanje o vrsti kafe imali su ponuđene sledeće odgovore: nikakva, kafa iz filtera, kafeterija, espreso iz aparata ili kapsula, i instant kafa.

Anketa je pokazala da žene u proseku piju nešto manje od četiri šoljice kafe dnevno, dok muškarci u proseku popiju skoro pet šoljica, otkrili su naučnici. Prilikom istraživanja nije definisana standardna veličina šoljice.

Dakle, za grupu koja konzumira tri do pet šoljica dnevno utvrđeno je da filter kafa u najmanjoj meri povećava holesterol. Reč je o povećanju od 0,04 kada su u pitanju muškarci, te 0,07 milimola po litru kada su u pitanju žene. Reč je o nivoima iznad početnih vrednosti koje su postavili ispitanici koji ne piju kafu.

Nasuprot tome, kafa iz kafeterije povećava holesterol za 0,25 milimola kod muškaraca i 0,18 milimola po litru kod žena.

Što se tiče espresso kafe iz aparata, ona povećava holesterol kod muškaraca za 0,16 te kod žena za 0,09 milimola po litru. Instant kafa povećava holesterol za 0,08 milimola kod muškaraca, te 0,1 milimola kod žena.

Naučnici ističu da nije reč o velikim brojkama, ali da su značajne. Kako objašnjavaju, zbog velike konzumacije kafe čak i mali efekti po zdravlje mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene posledice.

– Naši rezultati vezani za kafu iz kafeterije su isti kao i oni iz 1980-ih, što znači da se rezultati mogu generalizovati,  napisali su naučnici u izveštaju objavljenom u časopisu Open Heart.

Naše istraživanje ide u prilog dosadašnjim zdravstvenim preporukama da se smanji unos kafe napravljene u kafeteriji zbog njenog uticaja na povećanje holesterola, poručili su.

Naučnici su istaknuli da su hemikalije koje utiču na povećanje holesterola – diterpeni, kafestol i kahweol, bile prisutne u svim kafama, ali su različite metode pripreme uticale na njihov sadržaj u konačnom proizvodu.

Ipak, ne mogu da objasne zbog čega je nivo holesterola veća kod muškaraca nego kod žena.

Tom Sanders, počasni profesor nutricionizma i dijetetike na Kraljevskom koledžu u Londonu, koji nije učestvovao u istraživanju, rekao je da je to zbog različitosti navika ispijanja kafe, a ne zbog fizioloških razlika između muškaraca i žena.

Dodao je da se konzumenti koji piju male količine kafe, manje od dve dnevno, ne bi trebalo da se zabrinu zbog vrste kafe koju konzumiraju, ali da bi ljubitelji kafe koji piju više od tri šoljice dnevno, trebalo svakako da razmislite o rezultatima istraživanja.

Komentarišući istraživanje dr. Dipender Gil, predavač kliničke farmakologije i terapije pri Univerzitetu St George’s u Londonu, upozorio je na jednu stvar.

– Iako su zanimljive teze koje povezuju konzumaciju kafe i nivo holesterola sa određenim polom i načinom kuvanja kafe, treba biti oprezan prilikom interpretacije uzročno-posledičnih veza. Naročito kada uzmemo u obzir da i drugi faktori mogu uticati na nivo holesterola kod uživalaca kafe, upozorio je, a prenosi Jutarnji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar