U trendu

Najnapredniji metod lečenja može biti – fatalan

Uopšteno gledano, tretmani matičnim ćelijama sve više su zastupljeni širom sveta. Samo u Americi preko 500 klinika trenutno radi tretmane matičnim ćelijama, i to od lečenja autizma, pa do multiple skleroze i impotencije.

U ovoj oblasti trenutno se vrte i velike pare, ali je, nažalost, jedan broj tretmana bez naučnih dokaza o efikasnosti.

Jedan od najčešćih tretmana matičnim ćelijama jeste tretman za kolena u slučajevima osteoartritisa (jaki bolovi u kolenima usled trošenja ili habanja), tegobe od koje samo u Americi boluje oko 30 miliona ljudi.

Zavisno od slučaja, određuje se i broj potrebnih tretmana, a cena po tretmanu u proseku je 2000 dolara. Treba znati da osiguranje samo u retkim slučajevima pokriva troškove i da najčešće pacijenti sami plaćaju tretmane. Bez obzira na cenu, naučnici i lekari vide tretmane matičnim ćelijama kao obećavajuće za lečenje pacijenata.

Međutim, zvanične zdravstvene institucije poput FDA trenutno razmatraju zakon o pooštravanju propisa za tretmane matičnim ćelijama, i to nakon što su nastala teška i trajna oštećenja zdravlja pacijenta. Jedini odobren tretman od strane FDA jeste uzimanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce za slučaj raka krvi i drugih sličnih poremećaja, naročito kod dece.

FDA smatra da su slučajevi nedozvoljenih tretmana usled nedostatka dokaza o njihovoj efikasnosti – krajnje zabrinjavajući. Navode se dva slučaja gde su pacijenti postali slepi nakon tretmana matičnim ćelijama zbog makularne degeneracije. Takođe, navodi se i slučaj pacijenta koji je ostao paralizovan nakon injekcije matičnim ćelijama, pa mu je sada potreban medicinski tretman zračenja – dobio je rak.

FDA upozorava da tretmani matičnim ćelijama koji nusu odobreni mogu biti podsticaj za rast tumora i navode česte slučajeve raznih nuspojava.

Lekari se ipak slažu da tretman matičnim ćelijama za bolove u kolenu ima male šanse za komplikacije. I sami navode da je potrebno više istraživanja jer nije bilo mnogo kontrolisanih studija za tretman kolena (artritisa).

U proteklih 5 godina navodi se samo jedna ozbiljnija kontrolisana sudija sa oko 500 pacijenata sa artritisom kolena. Najčešći sporedni efekti u toj studiji bili su otok, bol i tvrdoća celog područja otekline.

Injekcija koja se daje u koleno sadrži matične ćelije pacijenata uzete iz koštane srži, masnog tkiva ili krvi, a ceo proces je jednostavan i brz. Bol kod pacijenata nejčešće brzo nestaje nakon injekcije, a napredak je vidljiv na rendgenu.

Istraživanje se još uvek time da li matične ćelije samo smanjuju bol i upalu ili mogu obnoviti istrošenu hrskavicu. Dosadašnje studije pokazale su različite rezultate u vidu nuspojava i neželjenih efekata. Ipak, postoji dovoljno dokaza koji pokazuju da u slučaju osteoartritisa tretman injekcijom matičnim ćelijama treba da bude rutina. Naravno, tu je i rizik da investicija od nekoliko hiljada dolara neće imati efekat na koleno ali takvih prijavljenih slučajeva za sada je bilo zamenljivo malo.

Dosadašnja praksa za pacijente sa artritisom kolena je tretman komplentne zamene kolena, dok su tretmani injekcijama trombocita, plazmom, hijaluronskom kiselinom i steroidima još uvek na testiranju i ispitivanju. Zbog toga se savetuje svim pacijentima dobra informisanost o matičnim ćelijama i savet lekarima pre bilo kakve odluke o njihovoj primeni, naročito zbog rizika i nuspojava.

Na kraju istrživači navode da treba znati da tretmani matičnim ćelijama samo umanjuju bol, a ne rešavaju problem trajno. Efekat tretmana u slučaju bola u kolenu traje najiše 6 meseci pa treba imati i na umu i finansijsku stranu. Najjednostavnije rečeno, cena tretmana i novac pacijenata diktiraju i prave razliku u efikasnosti lečenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.