U trendu

Kardiolozi tvrde: Ova namirnica je savršena za srce, reguliše holesterol i prepuna je proteina

Povišen holesterol je posebno opasan po zdravlje jer ne daje specifične simptome i otkriva se samo testom krvi. Nije retkost da vredosti budu dugo povišene pre nego što stigne i zvanična potvrda od lekara, a nagomilavanje lošeg LDL holesterola može izazvati ozbljne kardiovaskularne probleme.

Povišen holesterol se, srećom, može korigovati ishranom, a naučnici sa Harvarda posebno preporučuju jednu namirnicu za snižavanje holesterola. Povišen holesterol je posebno opasan po zdravlje jer ne daje specifične simptome i otkriva se samo testom krvi. Nije retkost da vredosti budu dugo povišene pre nego što stigne i zvanična potvrda od lekara, a nagomilavanje lošeg LDL holesterola može izazvati ozbljne kardiovaskularne probleme.

Povišen holesterol se, srećom, može korigovati ishranom,a naučnici sa Harvarda posebno preporučuju jednu namirnicu za snižavanje holesterola.

“Jedan sastojak koji se nalazi u raznim namirnicama može pomoći u snižavanju nivoa holesterola”, tvrde stručnjaci s ovog prestižnog univerziteta.

Hrana o kojoj je reč je soja, a Britanska zdravstvena organizacija je označava kao “savršenu“ hranu za zdravo srce. Dokazano je da nivo lošeg holesterola kod žena raste nakon menopauze. Izoflavoni (biljni sastojci u soji koji deluju poput oslabljenog hormona) imitiraju ulogu estrogena , pa lekari preporučuju soju ženama koje prolaze kroz ovo životno doba. Soja je odlična zamena za meso jer sadrži manje zasićenih masnih kiselina (koje povećavaju nivo holesterola u krvi). Soja nije samo dobar izvor proteina, već je bogata biljnim vlaknima, vitaminima B kompleksa i antioksidansima. U ishranu uvrstite: sojino zrno, cerealije sa sojom, mleko i jogurt od soje, tofu sir…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar