U trendu

Kašalj i alternativna medicina

S obzirom na to da lekovi koji se kupuju bez recepta u određenoj meri izazivaju sumnju, mnogi se roditelji danas u sve većoj meri opredeljuju za alternativne lekove i alternativne pristupe lečenju.
Mnogi su zainteresovani za alternativno lečenje kada su u pitanju lečenje kašlja, prehlada i prateći simptomi. Ono što je jako bitno znati jeste da alternativni lekovi, kao i oni kućni, ne poseduju, nažalost, toliku snagu da oteraju prehladu ili grip tako brzo. I grip i prehlada najčešće moraju da traju minimum 7 do 10 dana.
Ono u čemu je alternativna medicina najbolja jeste pružanje olakšanja i ubrzavanje čitavog procesa ozdravljenja. Među najčešćim preporukama lekara kada je reč o alternativnim pristupima lečenju prehlade i gripa kod dece jeste unošenje dosta tečnosti, spuštanje temperature kako bi se dete osećalo ugodno što je duže moguće i redovno pražnjenje nosa, čime ćete, pogotovo bebama, u neverovatnoj meri olakšati ishranu.
Tečnost
Uvek se potrudite da vaše dete pije što više tečnosti i na taj način izbegne dehidriranje. Najbolji način da naviknete dete na tečnost jeste da mu dajete da pije omiljeni napitak. Kada su bebe u pitanju, najpreporučljivija tečnost jeste mleko ili zamena za mleko, pogotovo kada je reč o bebama mlađim od šest meseci.
Još jedan jako koristan lek jeste oralni elektrolitski rastvor, sačinjen specijalno za tek rođene bebe. Imajući u vidu bebe mlađe od 6 godina, znajte da davanje obične vode nikako nije preporučljivo. Njihovi bubrezi još uvek nisu u stanju da adekvatno svare vodu, usled čega može doći do nastanka neravnoteže u nivou elektrolita u telu. S druge strane, kada je reč o deci starijoj od 12 meseci, možete pokušati sa vodom razblaženim sokom i mlekom.
Groznica
Ako je u pitanju prehlada, kašalj i groznica kod bebe koja je mlađa od 3 meseca, bez ikakvog oklevanja posetite najpre lekara. Za bebe starosti od 3 do 6 meseci konsultujte pre svega lekara o potencijalnoj upotrebi leka i o njegovoj odgovarajućoj dozi. Kako biste izbegli pogreške pri doziranju, najbolje je koristiti mericu ili kašičicu koja se dobija uz sam lek. Pre davanja leka, konsultujte vašeg lekara.
Važno je znati da kod dece aspirin treba izbegavati jer može uticati na povećanje rizika od pojave Rejevog sindroma – ozbiljne bolesti koja uništava jetru i mozak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar