Koga više boli

O bolu i podnošenju bola postoje različiti stereotipi, posebno kada je reč o ženskom ili muškom odnosu prema bolu. Tako se, na primer, smatra kako žene mogu da „istrajnije trpe bol“ od muškaraca (kao potkrepa tom stavu često se navodi porođaj), ali i suprotno – da su žene „slabiji pol“ i da stoga ne mogu da izdrže fizičku neugodnost bolje nego pripadnici suprotnog roda. Ovo su, naravno, stereotipi i generalizacije kojima nije mesto u nekakvom ozbiljnom razmatranju dejstva bola na psihu. Međutim, ovih dana je sprovedeno naučno istraživanje o tome, a rezultati su prilično kontroverzni.

Naime, istraživači sa Kalifornijskog univerziteta u San Francisku su, nakon sprovedenog istraživanja, zaključili kako „polovi“ drugačije doživljavaju bol usled supstance koja služi kao transmiter. U pitanju je protein GIRK2, za koji se pokazalo da je značajan u doživljaju bola kod muških subjekata. Jedina zamerka ovoj pretpostavci jeste činjenica da su subjekti oba pola bili – laboratorijski miševi.

Rezultati istraživanja publikovani su u žurnalu „Proceedings of the National Academy of Sciences“. Pored nesumnjive kompleksnosti humane biologije u odnosu na biologiju miševa, redukcija fenomena kakav je bol na jednu „fizičku“ komponentu takođe je problematična. Dejvid Roubotam sa Lesterskog univerziteta smatra da je svođenje bola na jedan parametar preterano pojednostavljivanje. On naglašava da je emotivna komponenta jednako važna, kao i da postoje drugi aspekti koje treba uzeti u obzir.

Ovo je još jedan od pokušaja da se „naučno“ verifikuje razlika između žena i muškaraca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.