U trendu

Koja su 3 najčešća uzroka infarkta?

Srčani udar ili infarkt je opasna posledica ugroženog zdravstvenog stanja i svuda u svetu je veoma česta pojava. Uzroci srčanog udara (infarkta) brojni su i različiti.

Najčešći uzroci srčanog udara, prema novoj studiji koja nam dolazi iz Švedsk, jesu stres, depresija i iscrpljenost.

Pokazatelji tri navedena uzroka veoma su različiti, baš kao i tretmani posle srčanog udara.

Studija je obuhvatila više od 800 osoba mlađih od 75 godina (prosečna starost – 62 godine) koji su imali infarkt. Druga kontrolna grupa sačinjavala je isti broj ljudi sličnog uzrasta koji nisu imali srčani udar.

Rezultati su pokazali da je 14% osoba sa infarktom u odnosu na 7% osoba u kontrolnoj grupi imalo simptome depresije, kao i iscrpljenosti. Iako je to pokazatelj duplo većeg rizika, studija nije dokazala da su to uzročnici infarkta.

Pa ipak, terapija osoba sa infarktom pokazuje da je samo u 16% slučajeva propisan antidepresiv, dok je u kontrolnoj grupi to 42%.

Stres je takođe bio češći kod osoba sa infarktom nego kod osoba u kontrolnoj grupi – kod kuće (18% naspram 11%) i na poslu (42% naspram 3%).

Interesantno je da nije bilo razlike između dve grupe u pogledu stresa uzrokovanog finansijama, ali je zato primećeno da su osobe sa infarktom imale oštriju kontrolu rada i da su u većem broju slučajeva bili razvedene u odnosu na osobe u kontrolnoj grupi. Takođe, mnogo češće je primećena ljutnja kod osoba koje su doživele infarkt nego kod osoba u kontrolnoj grupi.

Prema studiji, stres, depresija i iscrpljenost sve su češći u poslednjih 10 godina i glavni su razlozi dugoročnih bolovanja. Navedeni uzroci veliki su faktori rizika za srčani udar, ali je primećeno da je tretman depresije veoma redak.

Izgleda da pacijenti koji su doživeli infarkt ne traže pomoć za depresiju, ili je lekaru ne definišu precizno. Posle infarkta bi trebalo da pacijenti, njihovo okruženje (rođaci i prijatelji) i lekari obrate pažnju na depresiju i rešavaju ili ublažavaju taj problem.

Studija na kraju navodi povezanost sva tri navedena uzroka. Povećani nivo stresa može dovesti do iscrpljenosti, a iscrpljenost, ukoliko se ne leči, može dovesti do depresije. Ono što je najgore – za infarkt se ova tri uzroka se ne sabiraju prosto, već zajedno mnogo jače napadaju organizam.

Povezanost je očigledna, a treba znati da su ova tri uzročnika srčanog udara ujedno i „savremeni“ faktori rizika za mnoge druge bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.